Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μετά τη διακοπή του καπνίσματος το χρόνιο στρες μπορεί να μειωθεί.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πρέπει να καθησυχάσουν τους καπνιστές που ενδεχομένως θα ανησυχούν ότι αν διακόψουν το κάπνισμα θα χάσουν κάτι που τους ανακουφίζει από το στρες.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 469 καπνιστές που προσπάθησαν να διακόψουν μετά από νοσηλεία για καρδιοπάθεια οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι απείχαν για ένα χρόνο εμφάνισαν μείωση του στρες, σε αντίθεση με όσους ξανάρχισαν το κάπνισμα και δεν εμφάνισαν αλλαγή στα επίπεδα του στρες.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Addiction, στηρίζει την υπόθεση ότι τουλάχιστον για ορισμένους ανθρώπους το κάπνισμα συμβάλλει στο χρόνιο στρες.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Peter Hajek, του London School of Medicine and Dentistry της Βρετανίας, δήλωσε ότι οι καπνιστές συχνά θεωρούν το τσιγάρο εργαλείο ελέγχου του στρες και οι πρώην καπνιστές επιστρέφουν στο κάπνισμα με την ελπίδα ότι θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν κάποιο στρεσογόνο συμβάν.

Όπως δήλωσε, έρευνες έδειξαν ότι οι μη καπνιστές τείνουν να αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα στρες σε σχέση με τους καπνιστές. Η αιτία δεν είναι σαφής αλλά ενδεχομένως σημαίνει ότι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι στο στρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξαναρχίσουν το κάπνισμα και ότι η εγκατάλειψη της συνήθειες ενδεχομένως θα χειροτερέψει το στρες τους.

Αντίθετα, το κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει μακροχρόνιο στρες ακόμα και αν οι άνθρωποι αισθανθούν ότι τους προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από δύσκολες καταστάσεις.

Η ομάδα του Hajek εξέτασε 469 καπνιστές που είχαν νοσηλευτεί για καρδιοπάθεια. Ενώ ήταν ακόμα στο νοσοκομείο συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα επίπεδα στρες και το κάπνισμα. Οι περισσότεροι, σε ποσοστό 85%, δήλωσαν ότι πίστευαν πως το κάπνισμα τους βοηθούσε να αντιμετωπίσουν το στρες σε ένα βαθμό.

Οι μισοί δήλωσαν ότι η συνήθεια αυτή τους βοήθησε πολύ. Ένα χρόνο αργότερα οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν και πάλι. Ποσοστό 41% δεν είχαν ξαναρχίσει να καπνίζουν. Κατά μέσον όρο ο Hajek παρατήρησε ότι όσοι διέκοψαν το κάπνισμα εμφάνισαν 20% μείωση του στρες, ενώ ασθενείς που ξανάρχισαν το κάπνισμα έδειξαν μικρή αλλαγή στο επίπεδο του στρες.

Η σχέση διακοπής καπνίσματος και ελάττωσης του στρες διατηρήθηκε και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία και η εκπαίδευση, το πόσο κάπνιζαν πριν διακόψουν και πόσο ψηλά ήταν τα αρχικά επίπεδα στρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα στηρίζουν την ιδέα ότι η εξάρτηση από το τσιγάρο αποτελεί χρόνια πηγή στρες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Addiction’.

Πηγές:
‘Addiction’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη