Όταν κάποιος εμφανίζει υπέρταση, η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, αναφέρουν ερευνητές από τη Νότια Κορέα.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι σε άντρες με αρτηριακή πίεση τουλάχιστον 168/100, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ήταν 4 φορές υψηλότερος σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν αλκοόλ, αν είχαν καταναλώσει 6 ποτά σε μια περίσταση.

Η κατανάλωση μέχρι 12 ποτών σε μια περίσταση αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή μέχρι 12 φορές, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Heechoul Ohrr, του Yonsei University College of Medicine στη Σεούλ, δήλωσε ότι η εικόνα κατανάλωσης ποτού-όπως κατάχρηση-έχει σημασία , όχι η συνολική ποσότητα του αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση, όσον αφορά τον κίνδυνο θνησιμότητας από το αλκοόλ.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν υπάρχει υπέρταση, δήλωσε ο Ohrr. Αν κάποιος είναι υπερτασικός δεν θα πρέπει να πίνει 12 ποτά σε μια περίσταση.

Η ομάδα του Ohrr συνέλεξε στοιχεία 6.100 ανδρών και γυναικών που ζούσαν σε αγροτική κοινότητα. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν σχεδόν 21 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Σε όσους δεν έπιναν, σε όσους δεν έκαναν κατάχρηση, σε όσους έπιναν μέτριες ποσότητες (τουλάχιστον 6 ποτά) και όσους έκαναν κατάχρηση (τουλάχιστον 12 ποτά ανά περίσταση).

Μεταξύ των αντρών με υψηλή αρτηριακή πίεση, ποσοστό 17,8% έκανε κατάχρηση σε μέτριο βαθμό, ενώ 3,9 σε μεγάλο βαθμό. Στις γυναίκες λίγες έκαναν κατάχρηση ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα.

Η ομάδα του Ohrr ανακάλυψε ότι σε σύγκριση με όσους απείχαν από το αλκοόλ, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου στους άντρες με υπέρταση ήταν τριπλάσιος. Αν είχαν καταναλώσει 6 ή περισσότερα ποτά σε μια περίσταση, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν τετραπλάσιος και με 12 ποτά ή περισσότερο δωδεκαπλάσιος.

Ο Ohrr δήλωσε ότι οποιαδήποτε συνήθεια κατανάλωσης αλκοόλ, ακόμα και η μεγάλη κατάχρηση, δεν αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ήταν μόνο 1,66 φορές υψηλότερη σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν αλκοόλ.

Ωστόσο, άντρες που έκαναν μεγάλη κατάχρηση και έπασχαν από υπέρταση είχαν δωδεκαπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με άντρες που δεν έπιναν και είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Αν τα αποτελέσματα αφορούν αποκλειστικά το συγκεκριμένο πληθυσμό δεν είναι γνωστό και η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι θα πρέπει να αναπαραχθούν τα ευρήματα σε άλλους πληθυσμούς. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι αρκετά διαδεδομένη στη Νότια Κορέα, αναφέρουν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι οι οδηγίες της χώρας χαρακτηρίζουν ως βαρύ πότη κάποιον που καταναλώνει περισσότερα από 6 ποτήρια soju ή άλλου ποτού σε μια περίσταση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ή μια γυναίκα που καταναλώνει 4 ποτήρια soju ή άλλου ποτού τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα κριτήρια σχεδόν μισοί από τους άντρες (46,5%) και το 9,2% των γυναικών κάνουν κατάχρηση.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων συμβουλεύει η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο. Όχι περισσότερα από 2 ποτά την ημέρα στους άντρες και ένα στις γυναίκες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Stroke.’

Πηγές:
‘Stroke.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους
Η Roche τερματίζει σειρά θεραπευτικών δοκιμών για τον καρκίνο του πνεύμονα