Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει πολύ τις πιθανότητες ενός παιδιού να νοσήσει από αρκετές επιθετικές βακτηριακές νόσους, σύμφωνα νε νέα επισκόπηση δημοσιευμένων ερευνών.

Ο κίνδυνος φάνηκε ιδιαίτερα ισχυρός για παιδιά 6 ετών και κάτω.

Η έκθεση στον καπνό διπλασιάζει τον κίνδυνο για επιθετική μηνιγγοκοκκική νόσο, ανακάλυψε η ανάλυση και μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης επιθετικής πνευμονιοκοκκικής νόσου και Haemophilus influenzae τύπου Β.

Τα ευρήματα, που προέρχονται από ανάλυση 42 ερευνών, οι περισσότερες από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν σε χώρες υψηλού βιοτικού επιπέδου, δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘PLoS Medicine.’

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η μείωση της έκθεσης των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει τον αριθμό των ασθενειών και των θανάτων που προκαλούνται από τις συγκεκριμένες νόσους, ιδιαίτερα σε φτωχές χώρες με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμών έναντι νόσων που οφείλονται σε βακτήρια, αναφέρει η έρευνα του Chien-Chang Lee, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ο ερευνητής καλεί σε νέες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα, ώστε να γίνουν παρεμβάσεις για να μειωθεί η έκθεση των παιδιών στον καπνό.

Πηγές:
‘PLoS Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;