Το κάπνισμα βλάπτει τον οργανισμό σε λεπτά παρά σε χρόνια, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Chemical Research in Toxicology’, υποδεικνύει ότι οι χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο δημιουργούνται γρήγορα μετά το κάπνισμα.

Επιστήμονες που έλαβαν μέρος στη μικρής κλίμακας έρευνα περιέγραψαν τα ευρήματα ως έντονη προειδοποίηση σε όσους σκέφτονται να αρχίσουν το κάπνισμα.

Είναι γνωστές οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του καπνίσματος, από την καρδιαγγειακή νόσο έως τον καρκίνο. Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η βλάβη αρχίζει λίγα μόλις λεπτά μετά το πρώτο τσιγάρο.

Οι ερευνητές εστίασαν στο επίπεδο των χημικών ουσιών που συνδέονται με τον καρκίνο, τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH), σε 12 ασθενείς μετά το κάπνισμα.

Η ουσία PAH προστέθηκε στα τσιγάρα ενός εθελοντή, που στη συνέχεια τροποποιήθηκε από τον οργανισμό και μετατράπηκε σε άλλη χημική ουσία που βλάπτει το DNA και έχει σχετιστεί με τον καρκίνο.

Όπως έδειξε η έρευνα, για τη διαδικασία χρειάστηκαν μεταξύ 15 και 30 λεπτών.

Ο Καθηγητής Stephen Hecht, από το Πανεπιστήμιο τη Μινεσότα, δήλωσε ότι η έρευνα είναι μοναδική , είναι η πρώτη που διερευνά τον ανθρώπινο μεταβολισμό ενός PAH που απελευθερώνεται συγκεκριμένα από εισπνοή καπνού τσιγάρου χωρίς την παρέμβαση άλλων πηγών έκθεσης, όπως ρύπανση ατμόσφαιρας ή διατροφή.

Τα ευρήματα πρέπει να θεωρηθούν έντονη προειδοποίηση σε όσους σκοπεύουν να αρχίσουν το κάπνισμα, πρόσθεσε.

Ο Martin Dockrell, του οργανισμού Ash, δήλωσε ότι το ανησυχητικό σχετικά με την έρευνα είναι ότι δείχνει πόσο νωρίς αρχίζουν τα πρώτα στάδια της διαδικασίας-όχι σε 30 χρόνια αλλά σε 30 λεπτά από τη στιγμή που κάπνισε ένα τσιγάρο ένας εθελοντής που έλαβε μέρος στην έρευνα.

Πηγές:
‘Chemical Research in Toxicology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;