Το κάπνισμα είναι η κυριότερη αιτία που κατά μέσον όρο οι άντρες πεθαίνουν νωρίτερα από τις γυναίκες στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα ποσοστά θνησιμότητας αποκαλύπτουν ότι οι νόσοι που σχετίζονται με το κάπνισμα αφορούν το 60% του χάσματος ανδρών-γυναικών στην υγεία, στις περισσότερες χώρες.

Μετά το κάπνισμα, το αλκοόλ αφορά το 20% της διαφοράς, αναφέρει το περιοδικό ‘Tobacco Control’.

Ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι διαφορές οφείλονται στη βιολογία ή στο ότι οι γυναίκες αναζητούν ιατρική βοήθεια πιο εύκολα από τους άντρες.

Τα τελευταία ευρήματα υποδεικνύουν ότι το κάπνισμα είναι ο κύριος ύποπτος.

Σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, οι θάνατοι από όλα τα αίτια ήταν υψηλότεροι στους άντρες.

Η Ισλανδία και η Βρετανία τερμάτισαν τελευταίες με περίπου 200 επιπλέον θανάτους αντρών ανά 100.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ η Λιθουανία και η Ουκρανία ήταν πρώτες στην κατάταξη, με άνω των 800 επιπλέον θανάτων αντρών.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν στους παράγοντες που συνέβαλαν στους θανάτους, παρατήρησαν ότι το κάπνισμα ευθυνόταν για το 40 έως 60% του χάσματος σε όλες τις χώρες, εκτός από τη Δανία, Πορτογαλία και Γαλλία, όπου ήταν χαμηλότερο, καθώς και τη Μάλτα που ήταν υψηλότερο-περίπου άνω του 70%.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Gerry McCartney, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι δεν πρόκειται απλώς για βιολογική διαφορά ανάμεσα στα δυο φύλα. Το γεγονός ότι το χάσμα μεταξύ των φύλων ποικίλλει μεταξύ των χωρών δείχνει ότι αφορά κοινωνικά αίτια και σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με το κάπνισμα.

Δήλωσε ότι είναι παρήγορο πως τα ποσοστά καπνίσματος μειώνονται, καθώς περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά πως είναι ανησυχητική η τάση καπνίσματος και αλκοόλ στις νέες γυναίκες.

Πηγές:
‘Tobacco Control’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;