Το παθητικό κάπνισμα στην παιδική ή ενήλικο ζωή φαίνεται πως αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο στο μαστό, δήλωσαν ειδικοί.

Η έρευνα σε σχεδόν 80.000 γυναίκες ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος καρκίνου στο μαστό ήταν ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ αυτών που έζησαν δεκαετίες ως παθητικές καπνίστριες.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματα στο περιοδικό ‘British Medical Journal’ και θεωρούν ότι χρειάζεται να επιβεβαιωθούν με νέες έρευνες.

Η σχέση μεταξύ παθητικού καπνίσματος και καρκίνου στο μαστό είναι αμφιλεγόμενο θέμα.

Ενώ ορισμένες έρευνες ανακάλυψαν σχέση, άλλες δεν ανακάλυψαν. Καμία δεν φαίνεται να συμφωνεί σχετικά με την ποσότητα της έκθεσης ή την πιο επικίνδυνη ηλικία.

Η νέα έρευνα Αμερικανών ερευνητών με επικεφαλής τον Dr Juhua Luo από το Πανεπιστήμιο West Virginia, δεν παρέχει σαφή απάντηση αλλά υποδεικνύει ότι η εκτενής έκθεση στο παθητικό κάπνισμα θέτει σε κίνδυνο.

Μεταξύ 79.990 γυναικών ηλικίας 50 έως 79 ετών που μελετήθηκαν, οι ερευνητές εντόπισαν 3.250 περιστατικά επιθετικού καρκίνου στο μαστό σε διάστημα 10 ετών.

Οι γυναίκες ρωτήθηκαν σχετικά με το ιστορικό καπνίσματος και έκθεσης σε καπνό.

Οι καπνίστριες εμφάνιζαν 16% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό μετά την εμμηνόπαυση.

Για τις πρώην καπνίστριες ο κίνδυνος ήταν 9% και συνεχιζόταν για 20 χρόνια μετά τη διακοπή.

Οι γυναίκες που δεν κάπνισαν ποτέ αλλά είχαν ζήσει ή εργαστεί με καπνιστές για παρατεταμένες περιόδους επίσης φάνηκε να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Για παράδειγμα, έκθεση άνω των 10 ετών στην παιδική ηλικία, άνω των 20 ως ενήλικες στο σπίτι, καθώς και άνω των 10 ως ενήλικες στον εργασιακό χώρο αύξανε τον κίνδυνο περισσότερο από 32%.

Ο υψηλότερος κίνδυνος για καρκίνο στο μαστό ανακαλύφτηκε σε γυναίκες που κάπνιζαν 50 χρόνια και περισσότερο.

Δεν παρατηρήθηκε το ίδιο σε γυναίκες που εκτέθηκαν σε μικρότερες ποσότητες.

Ειδικοί τονίζουν τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος.

Πηγές:
‘British Medical Journal’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;