Οι καπνιστές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου οισοφάγου και στομάχου, ακόμα και πολλά χρόνια μετά τη διακοπή, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Έχοντας συνδυάσει τα αποτελέσματα 33 ερευνών, Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι καπνιστές έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους μη καπνιστές να εμφανίσουν καρκίνο, είτε στον οισοφάγο είτε σε μέρος του στομάχου που ονομάζεται γαστρική καρδιά.

Σε ορισμένες από τις έρευνες ο κίνδυνος του καρκίνου του οισοφάγου παρέμενε υψηλός ακόμα και αν οι άνθρωποι είχαν διακόψει το κάπνισμα 30 χρόνια νωρίτερα.

Τα δύο είδη καρκίνου, αδενοκαρκινώματα, είναι σχετικά σπάνια στη δύση. Σε άλλες περιοχές τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα, ιδιαίτερα σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά τους έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πιθανόν σε σχέση με τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας.

Το κάπνισμα θεωρείται από καιρό παράγοντας κινδύνου για τα δυο είδη καρκίνου.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Eva Negri, του Ινστιτούτου Mario Negri στο Μιλάνο, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα προσφέρουν καλύτερη ποσοτικοποίηση των κινδύνων και υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος παραμένει υψηλότερος από το μέσον όρο για κάποιο διάστημα μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Η Negri δήλωσε ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ ωφέλιμη σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά φαίνεται πως για τα συγκεκριμένα είδη καρκίνου ο κίνδυνος μειώνεται μόνο ελαφρώς. Η Negri, στο περιοδικό ‘Epidemiology’, δημοσιεύει τα αποτελέσματα 33 προηγούμενων ερευνών.

Στις περισσότερες, ερευνητές συνέκριναν σχετικά μικρή ομάδα ασθενών με όγκους στον οισοφάγο ή στη γαστρική καρδιά, έναντι ομάδας ανθρώπων που δεν έπασχαν από καρκίνο. Σε 3 έρευνες, επιστήμονες παρακολούθησαν μεγάλες ομάδες ενηλίκων διαχρονικά και κατέγραψαν νέα περιστατικά καρκίνου του οισοφάγου ή της γαστρικής καρδιάς.

Γενικά, όπως ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα, οι καπνιστές είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο από τα συγκεκριμένα είδη καρκίνου σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Ενώ ο κίνδυνος μειώθηκε μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ήταν 62% υψηλότερος στους πρώην καπνιστές σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ. Σε ορισμένες έρευνες ο επιπλέον κίνδυνος για καρκίνο του οισοφάγου παρέμενε μέχρι 30 χρόνια μετά τη διακοπή.

Καθώς και τα δυο είδη καρκίνου που αναφέρονται στην έρευνα είναι σχετικά σπάνια στη δύση, ο απόλυτος κίνδυνος στους καπνιστές μπορεί να είναι χαμηλός.

Τα είδη των ερευνών που μελέτησε η ομάδα δεν μπορούν να αποδείξουν ότι το κάπνισμα προκαλεί αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου ή γαστρική καρδιά. Παρόλα αυτά, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι κίνδυνοι που αποκαλύπτει η νέα έρευνα προσφέρουν ακόμα έναν λόγο στους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα και στους μη καπνιστές να μην το αρχίσουν ποτέ.

Πηγές:
‘Epidemiology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;