Μητέρες με συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη μπορεί να μεταδίδουν στα παιδιά τους την τάση για εμφάνιση υπέρτασης, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Αυστραλία, εξέτασαν 5 γενεές κινεζικής οικογένειας. Πολλά από τα μέλη της εμφάνιζαν υπέρταση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν σε αυτούς γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει τα μιτοχόνδρια. Πρόκειται για τα ‘εργοστάσια ενέργειας’ των κυττάρων, που μετατρέπουν την ενέργεια σε χρηστικές μορφές. Η ανακάλυψη υποδεικνύει ότι η μιτοχονδριακή μετάλλαξη DNA μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί τη βάση για υπέρταση σε ορισμένους ανθρώπους.

Ο ερευνητής Min-Xin Guan, του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη μπορεί να μειώσει την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Αυτό αυξάνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών, ουσιών που βλάπτουν τα κύτταρα.

Πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπέρτασης.

Οι ερευνητές εξέτασαν 106 ανθρώπους. Η έρευνα άρχισε μετά από την εμφάνιση υπέρτασης ενός μέλους της οικογένειας στην ηλικία των 45.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ασθενή αλλά δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν ανωμαλίες που θα εξηγούσαν την υπέρταση. Συνέχισαν να ρωτούν άλλα μέλη της οικογένειας και ανακάλυψαν ότι 15 από τους 27 συγγενείς από τη μεριά της μητέρας είχαν υπέρταση ακόμα και μετά την αγωγή.

Μόνο 7 από τους 81 συγγενείς που δεν ήταν από το μέρος της μητέρας εμφάνιζαν.

Κανένα από τα παιδιά των πατέρων που εξετάστηκαν δεν είχε υπέρταση.

Επειδή η υπέρταση μεταβιβαζόταν από τη μητέρα, οι ερευνητές εικάζουν ότι εμπλέκεται το μιτοχονδριακό DNA, καθώς μεταβιβάζεται αποκλειστικά από τη μητέρα, στο παιδί.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το μιτοχονδιακό γονιδίωμα των συγγενών της μητέρας και ανακάλυψαν μετάλλαξη στο μιτοχονδριακό γονίδιο tRNA-Ile, που εμπλέκεται στη μείωση της παραγωγής κυτταρικής ενέργειας.

Ο Thomas Giles, από το Πανεπιστήμιο Tulane, στη Νέα Ορλεάνη, σχολιάζοντας την έρευνα, δήλωσε ότι αν και τα ευρήματα φαίνεται πως δεν έχουν άμεση επίδραση στους ασθενείς, μπορεί τελικά να βοηθήσουν στη θεραπεία. Για παράδειγμα, μελλοντικά όσοι έχουν υπέρταση σχετιζόμενη με το οξειδωτικό στρες μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζονται με αντιοξειδωτικά, δήλωσε.

Μια αύξηση των ελευθέρων ριζών που εμφανίζεται με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη οδηγεί σε μείωση του μονοξείδιο του αζώτου, που βοηθά να διατηρούνται χαλαρά τα αγγεία, δήλωσε ο Giles. Καθώς συστέλλονται και στενεύουν, μπορεί να προκύψει υπέρταση.

Αν η έρευνα ισχύει, δήλωσε ο Giles, αυτού είδους η υπέρταση που σχετίζεται με τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία πιθανόν θα εξηγεί μικρό ποσοστό των συνολικών περιστατικών.

Τελικά, οι επιστήμονες μπορεί να κατανοήσουν πώς να επιδιορθώνουν το γενετικό ελάττωμα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Circulation Research’.

Πηγές:
‘Circulation Research’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους