Χειρούργοι που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ τη νύχτα πριν από μια εγχείρηση είναι περισσότερο πιθανό να κάνουν λάθη την επόμενη ημέρα, ακόμα και στις 4 το απόγευμα, σύμφωνα με καινοτόμο πείραμα που περιγράφεται σε ιρλανδική έρευνα.

Το ποσοστό λάθους στο χειρουργείο λόγω hangover, φάνηκε να φτάνει στην οροφή περίπου την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Surgery.’

Ο επικεφαλής της έρευνας, Tony Gallagher, του Cork University College, σημειώνει ότι οι χειρούργοι και γενικά το ιατρικό προσωπικό δεν θα πρέπει να πίνει υπερβολικά τη νύχτα πριν την εγχείρηση. Πρόσθεσε ότι η έννοια του όρου ‘υπερβολικά’ θα πρέπει να καθοριστεί από το χειρουργικό επάγγελμα.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι με τις προκλήσεις της λαπαροσκοπικής τεχνικής, η αποχή από το αλκοόλ την προηγούμενη νύχτα από την επέμβαση μπορεί να αποτελεί λογική έννοια για τους χειρουργούς.

Ο Dr. Albert Wu, του πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι αν επαναληφθούν τα ευρήματα θα ήταν λογικό να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ κάποιες ώρες πριν την ανάληψη καθήκοντος. Πρόσθεσε ότι στο ιατρικό επάγγελμα αναμένεται οι γιατροί να απέχουν από αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εργασίας τους αλλά δεν υπάρχει κανόνας για τις εκτός εργασίας ώρες.

 

Οι Ιρλανδοί ερευνητές εστίασαν σε λαπαροσκοπική χειρουργική, που έχει ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις στις νοητικές ικανότητες του χειρούργου. Πραγματοποίησαν 2 έρευνες. Στην πρώτη, 16 φοιτητές με βασικές ιδιότητες λαπαροσκοπικής κατανάλωσαν ή όχι αλκοόλ το βράδυ πριν την εικονική εγχείρηση. Όσοι κατανάλωσαν αλκοόλ ήπιαν μέχρι να μεθύσουν.

Στη δεύτερη έρευνα, δόθηκε άδεια σε 8 ειδικούς να καταναλώσουν όσο αλκοόλ επιθυμούσαν.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε δείπνο με τουλάχιστον έναν ερευνητή παρόντα, ο οποίος θα εντόπιζε τα επίπεδα τοξικότητας.

Όλοι οι ειδικοί εκτέλεσαν εικονική επέμβαση σε εξομοιωτή την παραμονή του δείπνου για να υπάρχει βάση αναφοράς.

Την επομένη του δείπνου και οι δυο ομάδες εκτέλεσαν την εικονική επέμβαση στις 9.00 π.μ, στη 1.00 μμ και στις 4.00 μμ.

Στην πρώτη ομάδα τα χρονικά σκορ δεν ήταν σημαντικά διαφορετικά μεταξύ των ομάδων που έπιναν και που απείχαν, αλλά υπήρχαν περισσότερα λάθη σε όσους είχαν καταναλώσει αλκοόλ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν παρόμοια δυσκολία σχετική με την κατανάλωση ποτού στη δεύτερη ομάδα, με τη διαφορά να φτάνει στο υψηλότερο σημείο στη 1.00 μ.μ και να υποχωρεί στις 4.00 μμ. Λάθη συνέβαιναν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αν και μόνο αυτά που συνέβαιναν στη 1.00 μ.μ ήταν στατιστικά σημαντικά.

Εντύπωση κάνει ότι οι γιατροί εκτέλεσαν τη διαδικασία γρηγορότερα το πρωί μετά την υπερβολική κατανάλωση ποτού σε σύγκριση με την απόδοση που είχαν ως σημείο αναφοράς. Ωστόσο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στην απώλεια αναστολών και όχι σε καλύτερη απόδοση.

Δεν σημειώθηκαν διαφορές στο ποσοστό λάθους πριν το δείπνο και μετά από αυτό στην ομάδα ελέγχου των φοιτητών που απείχαν από το αλκοόλ.

Ο Gallagher, δήλωσε ότι οι χειρούργοι και οι γιατροί δεν θα πρέπει να καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ τη νύχτα πριν από μια εγχείρηση. Ωστόσο η μείωση της απόδοσης δεν προέρχεται μόνο από το αλκοόλ, εξηγεί, καθώς αυτό αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Σχεδόν σε όλους συμβαίνει κάποια στιγμή, δήλωσε. Είναι αληθοφανές να σκεφτεί κάποιος ότι ένας έντονος πονοκέφαλος, ή η έλλειψη ύπνου θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προσοχή, όπως ακόμα και η παράλειψη γευμάτων, η διαμάχη με τη σύζυγο, ένα χρέος, ένα άρρωστο μέλος στην οικογένεια.

Πηγές:
‘Archives of Surgery.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγίες προστασίας από τον  Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε γυναίκες- θύματα βίας  
Στυτική δυσλειτουργία: Μήπως φταίει η υπέρταση;
25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών