Παιδιά γονέων με πρόβλημα αλκοολισμού αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του ίδιου προβλήματος, αναφέρει νέα έρευνα από τη Δανία.

Ο κίνδυνος διαταραχής χρήσης αλκοόλ, που περιλαμβάνει τον αλκοολισμό και την κατάχρηση αλκοόλ, ήταν υψηλότερος σε όσους είχαν γονείς με την ίδια διαταραχή. Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος από άλλους σημαντικούς προγνωστικούς παράγοντες, όπως το φύλο, η κοινωνική θέση των γονέων και η ψυχιατρική νοσηλεία των γονέων, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο Erik Lykke Mortensen, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δήλωσε ότι επιπλέον, η συγκεκριμένη σχέση φάνηκε να είναι πιο ισχυρή στις γυναίκες, που υποδεικνύει ότι κληρονομικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη διαταραχή είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντική για κόρες και γιούς.

Πρόσθεσε ότι το εύρημα είναι σημαντικό επειδή ορισμένες παλαιότερες έρευνες υπέδειξαν ότι γενετικοί παράγοντες παίζουν πιο σημαντικό ρόλο στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 3.627 αντρών και 3.550 γυναικών από τη Δανία, που γεννήθηκαν μεταξύ του 1959 και 1961. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Alcoholism: Clinical & Experimental Research.’

Ο Mortensen, δήλωσε ότι το κύριο μήνυμα για το κοινό είναι ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος που σχετίζεται με τον αλκοολισμό των γονέων, αλλά πολλοί άλλοι παράγοντες καθορίζουν αν κάποιος εμφανίζει διαταραχή χρήσης αλκοόλ.

Πηγές:
‘Alcoholism: Clinical & Experimental Research.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD