Το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης προχωρημένου καρκίνου νεφρών, προειδοποιούν ερευνητές από το Duke University Medical Center.

Οι ερευνητές εξέτασαν το ιστορικό καπνίσματος 845 ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για καρκίνο των νεφρών, μεταξύ του 2000 και 2009. Η ομάδα περιελάμβανε 164 καπνιστές, 246 πρώην καπνιστές και 435 που δεν κάπνισαν ποτέ.

Προχωρημένος καρκίνος νεφρών διαγνώστηκε σε περίπου 20% όσων δεν κάπνισαν ποτέ και σε 29% των καπνιστών και των πρώην. Ορισμένοι κάπνιζαν δεκαετίες πριν διακόψουν τη συνήθεια.

Ωστόσο κάθε δεκαετία που ένας πρώην καπνιστής δεν κάπνιζε οδηγούσε σε 9% μείωση του κινδύνου προχωρημένου καρκίνου. Η διακοπή του καπνίσματος, τόνισαν οι ερευνητές, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης προχωρημένου καρκίνου των νεφρών.

Πρώην καπνιστές που δεν κάπνισαν για τουλάχιστον 20 χρόνια είχαν 22% κίνδυνο ανάπτυξης προχωρημένου καρκίνου των νεφρών, ενώ 20% είχαν όσοι δεν κάπνισαν ποτέ.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Matvey Tsivian, δήλωσε ότι αν σταματήσει το κάπνισμα σταματά και ο κίνδυνος και ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος διακοπής τόσο το καλύτερο.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του ‘Journal of Clinical Oncology.’

Πηγές:
‘Journal of Clinical Oncology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;