Τιμητική διάκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) έλαβε την Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου τιμήθηκε για τη σταθερή αντικαπνιστική του στάση και την υιοθέτηση αυστηρής σχετικής νομοθεσίας.

Η ανακοίνωση έγινε στην πρώτη παγκόσμια διάσκεψη των υπουργών Υγείας, η οποία πραγματοποιείται στη Μόσχα. Στη διάσκεψη μετέχει και ο Έλληνας υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ.

Αντώνη Δημόπουλο.

Πρόκειται για την υψηλότερη διάκριση του ΠΟΥ για τον περιορισμό του καπνίσματος. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Οργανισμού, ο κ. Παπανδρέου τιμήθηκε, καθώς προχώρησε σε μία σημαντική πράξη πολιτικού θάρρους, δηλαδή στην επιχειρηματολογία και τη σταθερή υποστήριξη εν δυνάμει μη δημοφιλών μέτρων, '...παρά την αντίδραση οργανωμένων συμφερόντων και σε περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση υιοθετούσε μέτρα αυστηρής λιτότητας με σκοπό τη μείωση του δημόσιου χρέους και την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση...'.

Η απονομή του βραβείου αναμένεται να γίνει στις 3 Ιουνίου, στα εγκαίνια του πρώτου ειδικού γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πρόκειται για εξειδικευμένο κέντρο ενημέρωσης και παρακολούθησης της εξέλιξης των μη μεταδιδόμενων και όπως αποδεικνύεται πλέον θανατηφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειοπάθειες, ο διαβήτης και οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

Ο κ. Λοβέρδος σχολίασε ότι οι συγκεκριμένες ασθένειες απασχολούν όλο και περισσότερο τη διεθνή υγειονομική κοινότητα και ειδικότερα στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η συστηματική εργασία για την πρόληψή τους, η οποία συμπυκνώνεται στην έννοια της ενεργούς υγείας (άσκηση, υγιεινή διατροφή, αποφυγή του καπνίσματος και της μη βλαβερής χρήσης του αλκοόλ).

Ο υπουργός Υγείας θα κάνει την Παρασκευή εισήγηση για την ελληνική εμπειρία στον αγώνα κατά των μη μεταδιδόμενων ασθενειών.

Δ.Κ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;