Οι λάτρεις του καφέ φαίνεται ότι δεν έχουν λόγο να μειώσουν την ποσότητα καφέ που πίνουν, τουλάχιστον όσον αφορά την αρτηριακή τους πίεση, όπως έδειξε νέα μελέτη.

Επειδή η καφεΐνη στον καφέ και σε άλλα τρόφιμα προκαλεί βραχυπρόθεσμα αύξηση της αρτηριακής πίεσης υπήρχαν ανησυχίες ότι ενδεχομένως επηρεάζει και μακροπρόθεσμα . Οι έρευνες ακόμα δεν έχουν καταλήξει.

Στη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ‘American Journal of Clinical Nutrition’, φάνηκε ότι οι γυναίκες που έπιναν περισσότερα από 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες από όσες δεν έπιναν, να εμφανίσουν υπέρταση την επόμενη δεκαετία.

Αντίθετα όσες έπιναν περιστασιακά ή μέτριες ποσότητες, μέχρι τρία φλιτζάνια την ημέρα, παρουσίαζαν πιο πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή πίεση σε σχέση με όσες έπιναν περισσότερο ή με όσες δεν έπιναν καθόλου.

Στους άντρες ο κίνδυνος εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης δεν επηρεαζόταν σημαντικά από την ποσότητα καφέ που κατανάλωναν. Ωστόσο, όσοι δεν έπιναν καθόλου, είχαν χαμηλότερη πίεση, αν και η διαφορά δεν ήταν θεαματική.

Αν και ο ερευνητής, Cuno Uiterwaal, του Univercity Medical Center της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, πιστεύει ότι είναι δύσκολο να δίνει κανείς διατροφικές συμβουλές που να ταιριάζουν απόλυτα σε όλους, θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ οι λάτρεις της καφεΐνης ,λαμβάνοντας υπόψη και τα ενδεχόμενα οφέλη στις περιπτώσεις διαβητικών όπως φάνηκε σε πρόσφατη μελέτη.

Ο ερευνητής εξέτασε 6.400 Ολλανδούς άνω των 40 ετών, άντρες και γυναίκες, για διάστημα 11 ετών. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, την κατανάλωση καφέ, το μορφωτικό τους επίπεδο και το ιατρικό ιστορικό των μελών της οικογένειάς τους.

Στα 11 χρόνια που μεσολάβησαν από την έναρξη της έρευνας, όσοι κατανάλωναν μέτριες ποσότητες καφέ παρουσίαζαν υψηλότερη πίεση σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου ή έπιναν πολύ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι ότι οι λάτρεις του καφέ αναπτύσσουν αντίσταση στην επίδραση της καφεΐνης να αυξάνει την πίεση, ενώ όσοι πίνουν λιγότερο ενδέχεται να παρουσιάζουν ευαισθησία.

Αν και συμβάλλει στην αύξηση της πίεσης ορισμένων ανθρώπων, οι μελέτες έχουν αποτύχει να δείξουν ότι πραγματικά η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε υγιείς.

Ο ερευνητής υπογραμμίζει ότι η έρευνα εστίασε σε υγιείς ενήλικες και ότι τα ευρήματα δεν αφορούν ανθρώπους με υπέρταση ή με άλλους παράγοντες κινδύνου που να αυξάνουν τις πιθανότητες για προσβολή από καρδιακό νόσημα.

Πηγές:
‘American Journal of Clinical Nutrition’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών