Ένας στους δέκα Ευρωπαίους πίνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στους νέους, ενώ λιγότερο έντονο παρουσιάζεται στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης.

Η Ευρώπη παραμένει η περιοχή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση οινοπνεύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε, 55 εκατομμύρια ενήλικες πίνουν σε επικίνδυνα επίπεδα. Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί την τρίτη αιτία ασθενειών και θανάτου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις συνήθειές τους, το ένα τρίτο των γυναικών της Ευρώπης δεν αγγίζει το ποτό ενώ οι νέοι αναμένεται ότι θα περιόριζαν τις ποσότητες που καταναλώνουν αν σημειωνόταν αύξηση στους φόρους των οινοπνευματωδών.

Ωστόσο στο συνολικό πληθυσμό δε φαίνεται ότι η αύξηση των φόρων θα προκαλούσε αλλαγή στις συνήθειες όσον αφορά την κατανάλωση.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 28.584 άτομα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ποσοστό 19% των αντρών, ηλικίας από 15 έως 24 πίνει μεγάλες ποσότητες ποτών, όταν αποφασίσει να πιεί, οι οποίες είναι τουλάχιστον 5 ποτά την ημέρα. Από τους νέους που έλαβαν μέρος στην έρευνα, 84% των αντρών και 68% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν καταναλώσει αλκοόλ την προηγούμενη χρονιά.

Στην πρώτη θέση κατατάχτηκε η Ιρλανδία, με ποσοστό 34% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι καταναλώνει τουλάχιστον 5 ποτά. Στη Φινλανδία το ποσοστό έφθασε στο 27%, στη Βρετανία στο 24%, στη Δανία στο 23% ,ενώ χαμηλότερο είναι στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Στις δυο πρώτες χώρες το ποσοστό όσων πίνουν περισσότερα από πέντε ποτά είναι 2% ενώ στην Πορτογαλία είναι 4%.

Στις χώρες της Ε.Ε το ποτό σκοτώνει 195.000 ανθρώπους το χρόνο, ενώ σε αυτή την αιτία αποδίδεται ένας στους τέσσερις θανάτους αντρών ηλικίας 15-24 ετών. Η πλειοψηφία των νέων στην Ευρώπη, ποσοστό 8 στους 10, βλέπουν ευνοϊκά την τοποθέτηση σημάτων στα μπουκάλια που θα προειδοποιούν για τις επιπτώσεις του ποτού στην υγεία και κυρίως για τις εγκύους και τους οδηγούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή
Δημιουργία δικτύων εμπειρογνωμοσύνης για τον καρκίνο μέσω του προγράμματος JANE EU
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οπτικής & Οπτομετρίας