Οι γυναίκες που αρχίζουν το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής περισσότερο από τους άντρες, σύμφωνα με επισκόπηση ερευνών περισσότερων από 30 χρόνων.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet’ έδειξε διαφορά 25% στον αυξημένο κίνδυνο.

Οι αιτίες δεν είναι γνωστές.

Η καρδιακή προσβολή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε επιλογές του τρόπου ζωής και το κάπνισμα αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το κάπνισμα σε σχέση με τους άντρες.

Η έρευνα ανέλυσε 75 ομάδες στοιχείων ερευνών από το 1966 έως το 2010.

Το κάπνισμα θεωρείται ότι διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και στα 2 φύλα. Η ερευνήτρια Rachel Huxley, δήλωσε ότι δεν είναι διαθέσιμα στοιχεία για κάθε φύλο, αλλά υπολογίζει ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος περίπου 1,8 φορές για τους άντρες που αρχίζουν το κάπνισμα και περίπου 2,3 για τις γυναίκες.

Πιθανές αιτίες είναι οι εξής:

Βιολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων μπορεί ενδεχομένως να σημαίνουν ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες στη στεφανιαία νόσο ή ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που καπνίζουν.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι γυναίκες ενδεχομένως λαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα καρκινογόνων και άλλων τοξικών ουσιών από τον ίδιο αριθμό τσιγάρων σε σχέση με τους άντρες.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολόγων, ανακοίνωσε ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά ιδιαίτερα, καθώς οι γυναίκες καπνίζουν λιγότερα τσιγάρα.

Πηγές:
‘Lancet’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;