Η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο φαίνεται ότι μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει κάποιον να αποκοιμηθεί αλλά πιθανόν να παρεμβληθεί στο να παραμείνει κοιμισμένος, ανακάλυψαν ερευνητές.
Νέα έρευνα από την Ιαπωνία πραγματοποιήθηκε σε 10 υγιείς άντρες μέσης ηλικίας 22 ετών, οι οποίοι κατανάλωσαν 3 διαφορετικά αλκοολούχα ποτά σε διάστημα 3 εβδομάδων.
Χρησιμοποιήθηκαν
- 0 γραμμάρια ως έλεγχος
- 0.5 γραμμάτια ως αλκοόλ χαμηλής δόσης
- Ένα γραμμάριο καθαρής αιθανόλης ανά κιλό σωματικού βάρους ως υψηλή δόση.
Οι άντρες κατανάλωσαν τα ποτά περίπου 100 λεπτά πριν ξαπλώσουν.
Την ημέρα του πειράματος, οι ερευνητές υπέβαλαν σε ηλεκτροκαρδιογράφημα τους συμμετέχοντες για 24 ώρες.
Τα ευρήματα που αφορούσαν την καρδιά, υπέδειξαν ότι το αλκοόλ παρεμβάλλεται με τις ανανεωτικές ιδιότητες του ύπνου, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Alcoholism: Clinical & Experimental Research’, που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο.
Ο Seiji Nishino, του Stanford University στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι γενικά εκτιμάται ότι το βραδινό ποτό μπορεί να βοηθήσει τον ύπνο, ιδιαίτερα την έναρξή του. Αυτό ενδεχομένως μπορεί να αληθεύει για ορισμένους που λαμβάνουν μικρή ποσότητα αλκοόλ.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί, δηλώνει ο ερευνητής, ότι μεγάλες ποσότητες πρόσληψης αλκοόλ παρεμβάλλονται με την ποιότητα του ύπνου και την ανανεωτική ιδιότητά του και οι συγκεκριμένες αρνητικές συνέπειες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες κατά τη διάρκεια της χρόνιας πρόσληψης αλκοόλ.
Καθώς αύξανε η κατανάλωση αλκοόλ, οι μετρήσεις του καρδιακού παλμού αυξάνονταν.
Φυσιολογικά, όταν κοιμόμαστε τη νύχτα, η περιοχή του νευρικού συστήματος που είναι υπεύθυνη για την ξεκούραση και την πέψη κυριαρχεί.
Ωστόσο, το αλκοόλ φάνηκε να παρεμβάλλεται σε αυτό, οδηγώντας σε αϋπνία, δυσκολία να αποκοιμηθεί κάποιος, πολύ πρωινό ξύπνημα, έλλειψη αίσθησης βαθιού ύπνου και δυσκολία να παραμείνει κοιμισμένος.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι η αιθανόλη παρεμβάλλεται με τις ανανεωτικές λειτουργίες του ύπνου.
Υπέδειξαν ότι οι γιατροί που αντιμετωπίζουν σωματικές και ψυχολογικές διαταραχές που σχετίζονται με το αλκοόλ θα πρέπει να λάβουν υπόψη την επίδραση που η συχνή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει στον ύπνο.
Πηγές:
‘Alcoholism: Clinical & Experimental Research’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι