Ηλικιωμένοι άντρες με ελλιπή βαθύ ύπνο μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 784 ασθενείς, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Hypertension’, έδειξε ότι όσοι κοιμούνταν λιγότερο είχαν 83% υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με όσους κοιμούνταν περισσότερο.

Ερευνητές δήλωσαν ότι εικάζουν πως το ίδιο θα ισχύει στις γυναίκες.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, ανακοίνωσε ότι είναι σημαντικό για όλους να βάζουν τον ύπνο σε προτεραιότητα.

Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων προβλημάτων υγείας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ποιότητα ύπνου 784 αντρών άνω των 65 ετών, μεταξύ του 2007 και του 2009. Στην έναρξη της έρευνας, κανείς δεν είχε υπέρταση, ενώ 243 την εμφάνισαν μέχρι το τέλος της.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση το ποσοστό χρόνου που περνούσαν σε βαθύ ύπνο. Όσοι ανήκαν στη χαμηλότερη ομάδα-4% βαθύ ύπνο-είχαν 1,83 φορές αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης σε σχέση με όσους ανήκαν στην υψηλότερη, που περνούσαν 17% της νύχτας σε βαθύ ύπνο.

Η ερευνήτρια Susan Redline, από την ιατρική σχολή του Harvard, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι η φτωχή ποιότητα βαθέως ύπνου θέτει τους ανθρώπους σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Πρόσθεσε ότι αν και δεν περιλήφθησαν γυναίκες στην έρευνα είναι πιθανό όσοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα βαθέως ύπνου, για αρκετούς λόγους να εμφανίζουν ενδεχομένως αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.

Η έρευνα αναφέρει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν η βελτίωση του ύπνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Πηγές:
‘Hypertension’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους
Η Roche τερματίζει σειρά θεραπευτικών δοκιμών για τον καρκίνο του πνεύμονα