Το κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τα επίπεδα σεξουαλικών ορμονών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και ανδρογόνων μπορεί να αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου, καθώς και για διαβήτη τύπου 2.
Ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος 2.030 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, ηλικίας 55 ως 81 ετών και ανακάλυψαν ότι οι καπνίστριες είχαν υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων και οιστρογόνων σε σχέση με πρώην καπνίστριες και γυναίκες που δεν κάπνισαν ποτέ.
Τα ευρήματα θα δημοσιευτούν τον Οκτώβριο στο περιοδικό ‘Clinical Endocrinology & Metabolism’.
Η επικεφαλής της έρευνας, Judith Brand, από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, δήλωσε ότι η αύξηση των σεξουαλικών ορμονών με τη χρήση τσιγάρου υποδεικνύει ότι ο καπνός του τσιγάρου εκτός από την τοξική κα καρκινογόνο επίδραση μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου μέσω ορμονικών μηχανισμών.
Πρόσθεσε, ότι τα ευχάριστα νέα είναι ότι η επίδραση φαίνεται πως είναι αναστρέψιμη, καθώς σχεδόν άμεση μείωση των σεξουαλικών ορμονών εμφανίστηκε σε γυναίκες που διέκοψαν το τσιγάρο.
Είναι γνωστό ότι σημαντικά οφέλη της διακοπής του καπνίσματος είναι η μείωση του κινδύνου του καρκίνου και των αναπνευστικών και καρδιαγγειακών νόσων.
Η Brand δήλωσε ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί ενδεχομένως να έχει επιπλέον επίδραση αλλάζοντας τον κίνδυνο νόσων που συνδέονται με τις ορμόνες, αλλά αυτό δεν ήταν αντικείμενο της έρευνας και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.
Πηγές:
‘Clinical Endocrinology & Metabolism’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκυμοσύνη: Εντοπίστηκε γονίδιο που συμβάλλει στην αποβολή
Τι μπορεί να δείξει το βάδισμα για την υγεία μου
Γυναίκες Φαρμακοποιοί: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ισορροπία ζωής-εργασίας