Η οστεοπόρωση προκαλεί ένα κάταγμα κάθε 30 λεπτά, στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ κάθε χρόνο περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πάνω πενήντα ετών υποφέρουν από κατάγματα οστών που οφείλονται σε αυτήν.

Τα οστά είναι ζωντανοί ιστοί και συνεχώς ανανεώνονται κατά τη διάρκεια της ζωής. Η οστική μάζα είναι μεγαλύτερη στην ηλικία των τριάντα ετών. Από την ηλικία αυτή αρχίζει η ελάττωση της . Το να αποκτήσει κανείς μεγάλη οστική μάζα είναι σημαντικό για να αποφύγει αργότερα τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

Η ημερήσια πρόσληψη αρκετής ποσότητας ασβεστίου είναι πολύ σημαντική για την υγεία των οστών. Ωστόσο η οστεοπόρωση δεν προκαλείται μόνο από την έλλειψη ασβεστίου. Το ασβέστιο εξαρτάται από τη βιταμίνη D για να αποθηκευτεί στα οστά.

Για πολλά χρόνια, ερευνητές πίστευαν ότι ήταν αρκετή η παραγωγή βιταμίνης D από τον ίδιο τον οργανισμό.

Αιτίες όπως η αραιή ηλιοφάνεια κατά τους χειμερινούς μήνες και η έλλειψη άσκησης σε ανοιχτούς χώρους, μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη βιταμίνης D με αποτέλεσμα τη σταδιακή εμφάνιση οστεοπόρωσης η οποία αυξάνει τις πιθανότητες για κατάγματα οστών.

Οι ειδικοί συνιστούν αύξηση στην πρόσληψη των καθημερινών δόσεων της συγκεκριμένης βιταμίνης, οι οποίες πρέπει να φτάνουν τουλάχιστον τα 20 με 25 μικρογραμμάρια ημερησίως.

Νέα στοιχεία δείχνουν τη θετική επίδραση που έχει και η βιταμίνη Κ στα οστά, εκτός από το ασβέστιο και τη βιταμίνη D. Ειδικοί πιστεύουν ότι φροντίζουμε τα οστά όταν παίρνουμε και τα τρία παραπάνω γι αυτό θεωρούν απαραίτητες τις ενισχυμένες με αυτά τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών