Η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ φαίνεται ότι ωφελεί τους ηλικιωμένους, περισσότερο από τη μεγάλη κατανάλωση ή την αποχή από το ποτό,σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όσοι πίνουν με μέτρο βρίσκονται σε καλύτερη φυσική κατάσταση από τους πότες ή όσους δεν πίνουν καθόλου, δήλωσε η Dr. Peggy Cawthon του ‘California Pacific Medical Center’ του Σαν Φρανσίσκο. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η μικρή ποσότητα αλκοόλ μετριάζει τα συμπτώματα των φλεγμονών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 5.962 άντρες ηλικίας άνω των 65 ετών οι οποίοι κατατάχτηκαν σε 5 κατηγορίες. Όσοι κατανάλωναν 5 και περισσότερα ποτά τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας κατατάχτηκαν στην κατηγορία αυτών που έπιναν συστηματικά.

Όσοι απάντησαν θετικά σε ερωτηματολόγιο για την ανίχνευση του αλκοολισμού κατατάχτηκαν στους προβληματικούς πότες.

Αυτοί που έπιναν μικρές ποσότητες ήταν όσοι κατανάλωναν μεταξύ 7 και 20 ποτών εβδομαδιαίως. Η πιο ακραία ομάδα έπινε περισσότερα από 21 ποτά την εβδομάδα. Στην τελευταία κατηγορία κατατάχτηκαν όσοι απείχαν από το ποτό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας όσοι έπιναν με μέτρο σημείωσαν καλύτερα αποτελέσματα κατά 3% ως 5% σε δοκιμασίες φυσικής κατάστασης σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου.Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν σχεδόν το ίδιο για όσους έπιναν πολύ και για όσους απείχαν από το ποτό.

Όσοι απείχαν από το ποτό είχαν τις μεγαλύτερες δυσκολίες σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας και οι βαριές οικιακές εργασίες. Ελαφρώς λιγότερες δυσκολίες στις παραπάνω δραστηριότητες σε σχέση με την παραπάνω κατηγορία συναντούσαν όσοι έπιναν πολύ.

Τα λιγότερα προβλήματα στις καθημερινές τους δραστηριότητες παρουσίαζαν οι άντρες που έπιναν σε μέτριες ποσότητες, δηλαδή μεταξύ 7 και 14 ποτών την εβδομάδα. Η ομάδα αυτή, σε σχέση με όσους απείχαν από το ποτό είχε μικρότερο κίνδυνο κατά 38% για προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή
Δημιουργία δικτύων εμπειρογνωμοσύνης για τον καρκίνο μέσω του προγράμματος JANE EU
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οπτικής & Οπτομετρίας