Γράφει ο Δημήτρης Καραγιώργος
Αύξηση κατά τέσσερις φορές, σημείωσε την τελευταία εικοσαετία ο αριθμός των Ελλήνων οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Οι «παθήσεις του πολιτισμού», όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, εκτοξεύουν τον αριθμό των πασχόντων από χρόνια νεφρική νόσο.
Στο «στόχαστρο» της νόσου βρίσκονται σήμερα περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες. Από αυτούς, μόνο το 20% θα υποστεί νεφρική ανεπάρκεια και θα κάνει αιμοκάθαρση, ενώ το υπόλοιπο 80% θα χάσει τη ζωή του από καρδιακή νόσο, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη νόσο των νεφρών.
Τις ανησυχητικές αυτές διαπιστώσεις έκαναν σήμερα ο δρ Ιωάννης Μπολέτης, διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος και Μεταμοσχευτικού Κέντρου του Νοσοκομείου «Λαϊκό», ο καθηγητής Νεφρολογίας – Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δρ.
Κωνσταντίνος Σιαμόπουλος και ο διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου της Βέροιας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής Εταιρείας κ. δρ. Δημήτριος Τσακίρης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (8 Μαρτίου).
Αναφερόμενοι στις νεφρολογικές παθήσεις, οι οποίες οδηγούν σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι επιστήμονες είπαν ότι έχουν πάρει «διαστάσεις επιδημίας». Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 137 μονάδες τεχνητού νεφρού.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005, υποβάλλονταν σε εξωνεφρική κάθαρση περισσότεροι από 8.500 ασθενείς. Από αυτούς, οι 1978 ήταν νέοι ασθενείς που εντάχθηκαν στη θεραπεία κατά τη διάρκεια του 2005. Οι ειδικοί έκαναν λόγο για σημαντική αύξηση, κατά τέσσερις φορές, του αριθμού των Ελλήνων πασχόντων, λέγοντας ότι πριν από 20 χρόνια ξεκινούσαν πρόγραμμα αιμοκάθαρσης μόλις 500 άνθρωποι το χρόνο.
Ανάλογη είναι η εικόνα και σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο νεφροπαθείς κάνουν σήμερα αιμοκάθαρση, σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν ο αντίστοιχος αριθμός το έτος 2000 δεν ξεπερνούσε το 1.065.000 και το 1990 τους 426.000.
Η αύξηση του αριθμού των ασθενών που έχουν ανάγκη αιμοκάθαρσης, σε ποσοστό 7% ετησίως, έχει προκαλέσει την ανησυχία των επιστημόνων. Προβλέπουν δε, ότι μέχρι το 2010 ο αριθμός των ασθενών σε όλο τον κόσμο θα φθάσει τους 2.095.000.
Οι ειδικοί αναζητούν τρόπους προκειμένου να εμποδίσουν την πορεία της Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας προς την αιμοκάθαρση, καθώς εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα 10 έως 20 χρόνια το κόστος της θα είναι δυσβάστακτο για την οικονομία πολλών κρατών.
Η λύση θα δοθεί μόνο με τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, με στόχο την πρόληψη και την επιβράδυνση της εξέλιξης της Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού είναι πρωτοβουλία μεγάλων διεθνών οργανώσεων που στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη χρόνια νεφροπάθεια.
Η προσπάθεια αυτή αποτελεί πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Νεφρολογίας ( International Society of Nephrology - ISN) και της Διεθνούς Ένωσης Νεφρολογικών Ιδρυμάτων ( International Federation of Kidney Foundations – IFKF) και υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Στόχος της εκστρατείας είναι να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι η χρόνια νεφροπάθεια είναι μια πολύ συχνή νόσος, η οποία αν ανιχνευτεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί μειώνοντας την εμφάνιση άλλων - πιθανώς απειλητικών για τη ζωή - επιπλοκών.
Χρόνια Νεφροπάθεια σημαίνει μόνιμη ανεπάρκεια της λειτουργίας των νεφρών. Η πάθηση ενδέχεται να παρουσιαστεί μετά από την εμφάνιση άλλης νόσου η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε αυτά τα όργανα. «Ευθύνη» έχουν ο διαβήτης και η αρτηριακή πίεση – δύο παθήσεις οι οποίες χρόνο με το χρόνο πλήττουν όλο και περισσότερα άτομα.
Παράγοντες κινδύνου
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου είναι κοινοί για τις βλάβες που προκαλούν στο νεφρικό ιστό, την καρδιά και τα αγγεία.
Καλούν, δε, τους γιατρούς να παρεμβαίνουν έγκαιρα, με φαρμακευτικά σκευάσματα ή άλλα μέτρα, προκειμένου να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση των ασθενών, να ελέγχουν τις τιμές του σακχάρου σε όσους πάσχουν από διαβήτη, τη λευκωματουρία και τη χρήσης νεφροτοξικών φαρμάκων.
Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, η ιατρική παρέμβαση είναι δυσχερέστερη και το όφελος για τον ασθενή μικρότερο. Η εξέλιξη της χρόνιας νεφροπάθειας, μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου. Σε αυτό το στάδιο η λειτουργία των νεφρών μέσω της διαδικασίας αιμοκάθαρσης ή η μεταμόσχευσή τους είναι οι μόνες λύσεις.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ορμόνη του έρωτα περνάει από το στομάχι: Νέα προσέγγιση στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Επένδυση στην Πυρηνική καρδιολογία με την καινοτόμο τεχνολογία MyoSPECT
Συνεργασία του Οφθαλμο-Ογκολογικού Κέντρου Παίδων & Ενηλίκων του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ με το Children’s Hospital Los Angeles (CHLA)