Αν και οι έγκυες με υπέρταση αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να γεννηθεί το παιδί τους με συγγενείς ανωμαλίες, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση της πάθησης δεν αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την υπέρταση, οι αναστολείς ΜΕΑ, είναι ασφαλή για χρήση κατά το πρώτο τρίμηνο.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘BMJ’, αποτελεί κομμάτι του πάζλ όσον αφορά τη χρήση τέτοιων φαρμάκων, δεδομένου ότι προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι οι αναστολείς ΜΕΑ, μπορεί να είναι τοξικοί για το έμβρυο αν χρησιμοποιούνται το δεύτερο και/ή το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. De-Kun Li από το Kaiser Foundation Research Institute στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι πιθανόν ευθύνεται η υπέρταση παρά η χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων για το πρώτο τρίμηνο, που αυξάνεται ο κίνδυνος συγγενούς ανωμαλίας στα νεογνά.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που συλλέχτηκαν μεταξύ του 1995 και 2008 σε σχεδόν 466.000 ζευγάρια μητέρων με τα παιδιά τους.
Το συμπέρασμα είναι ότι έγκυες με υπέρταση διέτρεχαν παρόμοιο κίνδυνο ότι το παιδί τους θα γεννηθεί με κάποιου είδους συγγενή ανωμαλία είτε τους είχαν συνταγογραφηθεί είτε όχι αναστολείς ΜΕΑ, άλλου είδους φάρμακο για τον έλεγχο της υπέρτασης είτε τίποτα απολύτως.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η υπέρταση κατά το πρώτο τρίμηνο αύξανε τον κίνδυνο συγγενούς ανωμαλίας σχετικής με τις εγκύους που δεν εμφάνιζαν υπέρταση. Ωστόσο η ανάλυση έδειξε προς την πάθηση παρά προς την αγωγή ως κύρια αιτία ανησυχίας.
Η Dr. Arun Jeyabalan, του Magee Women's Hospital του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, περιέγραψε τα ευρήματα ως καθησυχαστικά αλλά περιορισμένα.
Ωστόσο αν και η έρευνα είναι μεγάλη, δεν έχουν ολοκληρωμένα στοιχεία για άλλα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν ή για άλλες παθήσεις που συνδέονται με ή που προκαλούν υπέρταση, πρόσθεσε.
Η ερευνήτρια εκτιμά ότι λείπουν ορισμένες πληροφορίες και θα δίσταζε να φτάσει σε συμπέρασμα. Θεωρεί ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα με περισσότερες λεπτομέρειες για άλλα προβλήματα υγείας και τα χαρακτηριστικά της μητέρας, καθώς και για όλα τα φάρμακα που έχει χρησιμοποιήσει ή όχι η έγκυος.
Πηγές:
‘BMJ’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι