Γυναίκες που καταναλώνουν 3 έως 9 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, αντιμετωπίζουν μικρή αύξηση του κινδύνου για καρκίνο στο μαστό. Ωστόσο, η αύξηση δεν είναι αρκετή ώστε να συσταθεί στις γυναίκες να σταματήσουν το ποτό, δήλωσε ένας ερευνητής.

Η έρευνα εστίασε στην ποσότητα αλκοόλ και στη συχνότητα κατανάλωσης σε 105.986 νοσηλεύτριες από τις ΗΠΑ, που παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 30 χρόνια.

Ο ερευνητής, Dr. Wendy Chen, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Brigham and Women's Hospital, δήλωσε ότι γυναίκα 50 ετών αντιμετωπίζει αύξηση του κινδύνου καρκίνου στο μαστό κατά 15% αν καταναλώνει 3 έως 6 ποτά την εβδομάδα.

Ο κίνδυνος για τις γυναίκες που έπιναν ένα ποτό την ημέρα στη δεκαετία, για ανάπτυξη καρκίνου στο μαστό, αυξήθηκε από το 2,8% στο 3,5%. Ο κίνδυνος αυξανόταν σε ευθυγράμμιση με την ποσότητα και ενισχύθηκε στο 4% για τις γυναίκες που κατανάλωναν 2 ή περισσότερα ποτά την ημέρα.

Δεν έπαιζε ρόλο αν η γυναίκα κατανάλωνε λικέρ, μπύρα ή κρασί.

Στη διάρκεια εξέτασης υπήρχαν 7.690 περιστατικά επιθετικού καρκίνου στο μαστό, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η υπερβολική κατανάλωση, αλλά όχι η συχνότητα συνδεόταν με τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Ο Chen δήλωσε ότι καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να αισθάνεται ένοχη για μια ή δυο συγκεκριμένες εβδομάδες που θα αυξήσει την κατανάλωση (σε περίοδο διακοπών) ενώ πίνει σπανίως.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, όπως ηλικία έναρξης της έμμηνης ρύσης και της εμμηνόπαυσης, οικογενειακό ιστορικό, βάρος και κάπνισμα και παρόλα αυτά ανακαλύφθηκε σχέση με το αλκοόλ.

Κάθε γυναίκα θα πρέπει να ζυγίζει τους μέτριους κινδύνους της μέτριας έως ελαφριάς χρήσης αλκοόλ στην ανάπτυξη καρκίνου στο μαστό έναντι της ωφέλιμης επίδρασης στην καρδιαγγειακή νόσο για να αποφασίσει, λαμβάνοντας υπόψη τους ατομικούς της παράγοντες κινδύνου, κατέληξαν οι ερευνητές.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η αποχή από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θα μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με το αλκοόλ είναι πολύ χαμηλότεροι από αυτούς που συνδέονται με το κάπνισμα και τον καρκίνο του πνεύμονα, σημειώνει ο ερευνητής Jo Freudenheim. Ο Freudenheim, του Πανεπιστημίου του Buffalo, δήλωσε ότι η έρευνα δεν αλλάζει την εικόνα, απλώς η εστίαση είναι καλύτερη.

Καθώς η έρευνα ήταν έρευνα παρατηρήσης και η χρήση αλκοόλ δεν κατανεμήθηκε τυχαία στις γυναίκες, οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν αν η σχέση με τον καρκίνο του μαστού είναι αιτιατή.

Πηγές:
‘Journal of the American Medical Association’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD