Νέα έρευνα επιβεβαιώνει το ρόλο που παίζει το κάπνισμα στο εργατικό δυναμικό, όσον αφορά την απουσία από τη δουλειά για λόγους υγείας. Ο οικονομολόγος Peter Landborg ,του Πανεπιστημίου Free του Άμστερνταμ, χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη Σουηδία υπολογίζει ότι το τσιγάρο ευθύνεται για περισσότερο από το ένα τρίτο των απουσιών από την εργασία για λόγους υγείας.

Ο επιστήμονας χρησιμοποίησε στοιχεία για το συνολικό αριθμό ημερών απουσίας από τη δουλειά, 14.272 Σουηδών εργαζομένων μεταξύ του 1988 και του 1991.Από αυτούς, 29% ήταν καπνιστές, 26% πρώην καπνιστές ενώ 45% δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Όσοι δεν κάπνισαν ποτέ απουσίαζαν περίπου 20 μέρες από τη δουλειά, όσοι είχαν σταματήσει το κάπνισμα απουσίαζαν 25 μέρες ενώ 34 μέρες απουσίαζαν οι καπνιστές.

Το κάπνισμα αύξανε κατά 10,7% τον αριθμό των ημερών απουσίας από τη δουλειά, στην ομάδα των καπνιστών σε σχέση με όσους δεν κάπνιζαν. Στο συνολικό δείγμα, το ποσοστό του μέσου όρου απουσιών ανήλθε στο 42%.

Ο αριθμός των ημερών απουσίας από τη δουλειά ελαττώθηκε μόνο κατά μια μέρα όταν ο επιστήμονας έλαβε υπόψη τον παράγοντα ότι οι καπνιστές τείνουν να διαλέγουν εργασίες και δραστηριότητες με μεγαλύτερο ρίσκο σε σχέση με τους μη καπνιστές, γεγονός που με τη σειρά του ενδεχομένως συμβάλλει στις απουσίες.

Οι καπνιστές ήταν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, λιγότερο μορφωμένοι, είχαν περισσότερα χρόνια προβλήματα και δήλωσαν με μεγαλύτερη συχνότητα ότι έχουν άσχημη υγεία. Το αποτέλεσμα του καπνίσματος στην απουσία από τη δουλειά ήταν το ίδιο για άντρες και γυναίκες.

Ο ερευνητής θεωρεί πως το αποτέλεσμα της έρευνας έχει σημαντικές εφαρμογές καθώς θεωρείται χρήσιμο για τους εργοδότες οι οποίοι θα πρέπει να σχεδιάσουν στρατηγικές αποθάρρυνσης του καπνίσματος στον εργασιακό χώρο.

Σε ευρύτερο επίπεδο η γνώση της σχέσης καπνίσματος με την απουσία από τη δουλειά μπορεί να χρησιμοποιηθεί να σταθμιστούν τα ενδεχόμενα οφέλη από κοινωνικές παρεμβάσεις ενάντια στο κάπνισμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μετφορμίνη θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου στον πνεύμονα [μελέτη]
Α. Γεωργιάδης: Όλες μας οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να δουλέψει καλύτερα το δημόσιο σύστημα υγείας
Ποια είναι τα οφέλη της λεβάντας στην υγεία