Οι αλκοολικοί έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο και άλλα αίτια σε σχέση με άλλους ανθρώπους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Ιταλοί ερευνητές εξέτασαν στοιχεία σχεδόν 2.300 αντρών και γυναικών αλκοολικών, που αντιμετωπίστηκαν σε κέντρο αποτοξίνωσης μεταξύ του 1985 και του 2001.

Ανακάλυψαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στους αλκοολικούς έναντι του γενικού πληθυσμού για πολλά είδη καρκίνου, ιδιαίτερα του φάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας, του ήπατος και του λάρυγγα. Ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρκίνο του οισοφάγου, του ορθού, του παγκρέατος και του μαστού ήταν επίσης υψηλότερος στους αλκοολικούς.

Οι αλκοολικοί είναι επίσης περισσότερο πιθανό να πεθάνουν από λοιμώξεις, διαβήτη, βιαιοπραγίες, και νόσους του ανοσοποιητικού, του νευρικού, του καρδιαγγειακού, του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος.

Ο Domenico Palli, του Cancer Reasearch and prevention institute στη Φλωρεντία, δήλωσε ότι η έρευνα παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι ο εθισμός στο αλκοόλ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας από αρκετά αίτια σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, σε μια μεσογειακή χώρα, και πως ο ρόλος του αλκοόλ ως ‘διατροφικού καρκινογόνου’ προκύπτει με αρκετή σαφήνεια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι γυναίκες που είχαν εθισμό στο αλκοόλ παρουσίαζαν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με τους άντρες, ενδεχομένως επειδή είναι περισσότερο πιθανό να ζητούν βοήθεια για τον αλκοολισμό, δήλωσε ο Palli.

Ο Palli κατέληξε ότι η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δομή και λειτουργικότητα αρκετών οργάνων, αυξάνοντας επομένως τον κίνδυνο θνησιμότητας. Πρόσθεσε ότι άλλες πλευρές του χαρακτηριστικού τρόπου ζωής των αλκοολικών, το κάπνισμα, η κατάχρηση φαρμάκων και η φτωχή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στον υψηλό κίνδυνο, σε συνδυασμό με τη μειωμένη συνειδητότητα όσον αφορά την υγεία.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Alcoholism: Clinical & Experimental Research.’

Πηγές:
‘Alcoholism: Clinical & Experimental Research.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τέλος η έντυπη συνταγή φαρμάκων - Τι αλλαγές φέρνει η κατάργηση της ταινίας γνησιότητας
Με ποιους τρόπους θα βελτιώσω τη συγκέντρωσή μου
H επόμενη μέρα των βιοδεικτών - Παραδείγματα εξοικονόμησης κόστους