Οι πιθανότητες επιτυχίας της μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αυξάνονται αν οι άντρες ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φρούτα και δημητριακά και χαμηλή σε κόκκινο κρέας, αλκοόλ και καφέ, αναφέρει έρευνα από τη Βραζιλία σχετικά με το σπέρμα.
Ενώ τα προβλήματα αναπαραγωγής των γυναικών έχουν συνδεθεί με το σωματικό βάρος όπως και το κάπνισμα και το ποτό, δεν ήταν μέχρι τώρα σαφές αν το ίδιο ισχύει και για τους άντρες πριν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Ο Edson Borges, από το Fertility-Assisted Fertilization Center στο Σάο Πάολο, σημειώνει στο περιοδικό ‘Fertility and Sterility’ ότι η συγκέντρωση σπέρματος επηρεάστηκε αρνητικά από τον ΔΜΣ και την κατανάλωση αλκοόλ και θετικά από την κατανάλωση δημητριακών και τον αριθμό γευμάτων ανά ημέρα.
Η κινητικότητα του σπέρματος επηρεάστηκε επίσης αρνητικά από το ΔΜΣ, τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος, ενώ επηρεάστηκε θετικά από την κατανάλωση φρούτων και δημητριακών.
Η έρευνα περιέλαβε 250 άντρες, οι οποίοι υποβλήθηκαν με τη σύντροφό τους σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Οι ερευνητές ρώτησαν πόσο συχνά κατανάλωναν μια σειρά τροφίμων όπως φρούτα και λαχανικά, φασόλια, δημητριακά, κρέας και ψάρι, καθώς και πόσο αλκοόλ κατανάλωναν και κάπνιζαν.
Έλαβαν επίσης δείγμα σπέρματος για να αναλύσουν πόσο υγιές ήταν, καθώς και την πυκνότητά του και παρακολούθησαν κάθε βήμα της μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Τα ωάρια γονιμοποιήθηκαν με επιτυχία σε περίπου τρία τέταρτα των αγωγών και σε 4 στις 10 γυναίκες που έμειναν έγκυες κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Από την ταχύτητα του σπέρματος έως την πιθανότητα εγκυμοσύνης της συντρόφου τους, άντρες που διατρέφονταν φτωχά αντιμετώπιζαν εμπόδια στο μέτωπο της γονιμότητας, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Το να είναι κάποιος υπέρβαρος και να καταναλώνει αλκοόλ συνδέθηκε με χαμηλότερη πυκνότητα και κινητικότητα σπέρματος, ενώ το κάπνισμα συνδέθηκε μόνο με αρνητική επίδραση στην κινητικότητα. Το αλκοόλ και ο καφές συνδέθηκαν με χαμηλότερη επιτυχία αναπαραγωγής.
Επιπλέον, τα ποσοστά εμφύτευσης του εμβρύου και της εγκυμοσύνης ήταν σημαντικά χαμηλότερα όταν οι άντρες κατανάλωναν πολύ κόκκινο κρέας.
Αντίθετα, η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών, συνδέθηκε με βελτιωμένη πυκνότητα και κινητικότητα στο σπέρμα. Τα φρούτα συσχετίστηκαν με ώθηση στην ταχύτητα και κινητικότητα του σπέρματος.
Η Lynn Westphal, του Stanford University, δήλωσε ότι μιλάμε για τον υγιεινό τρόπο ζωής και την προσπάθεια να αποβάλουμε ότι είναι βλαβερό για την υγεία, αλλά πιστεύει ότι η περισσότερη έμφαση δίνεται στο να είναι η γυναίκα όσο το δυνατόν περισσότερο υγιής.
Πιστεύει ότι είναι ενδιαφέροντα τα στοιχεία πως παράγοντες του τρόπου ζωής στους άντρες, ακόμα και όταν κάποιος υποβάλλεται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι σημαντικά. Τα ευρήματα είναι σε ευθυγράμμιση με την ιδέα ότι ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στη διατήρηση ή τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος, ενώ μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και ορισμένων ορμονών σε κατεργασμένο κρέας μπορεί να είναι επιβλαβή για το σπέρμα, αναφέρει ο Borges.
Σε ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία κατά της υπογονιμότητας, οι άντρες και οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής τους μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν την πιθανότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης, πρόσθεσε.
Πηγές:
‘Fertility and Sterility’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι