Άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για κλινική κατάθλιψη, υποδεικνύει νέα έρευνα από τον Καναδά.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Headache’, επίσης υποδεικνύει ότι η σχέση μπορεί να είναι αμφίδρομη και άνθρωποι με κατάθλιψη να έχουν ενδεχομένως υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανιών, ενώ το συγκεκριμένο εύρημα μπορεί να είναι τυχαίο, αναφέρουν οι ερευνητές.

Παρόλα αυτά, η ερευνήτρια Geeta Modgill, του πανεπιστημίου του Calgary, δήλωσε ότι όσοι πάσχουν από ημικρανίες και κατάθλιψη θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα και των 2 νόσων, καθώς όταν υπάρχει μια από αυτές μπορεί να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης και της δεύτερης.

Η έρευνα περιέλαβε 15.000 ανθρώπους που παρακολουθούνταν κάθε 2 χρόνια μεταξύ του 1994 και 2007.

Συνολικά, περίπου 15% των ανθρώπων της έρευνας εμφάνισαν κατάθλιψη και περίπου 12% είχαν ημικρανίες, στα 12 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα.

Τα περιστατικά κατάθλιψης ήταν πολύ περισσότερο κοινά σε ανθρώπους που έπασχαν από ημικρανίες στην έναρξη της έρευνας-ποσοστό 22% ασθενών με ημικρανίες έναντι 14,6% αυτών που δεν εμφάνιζαν ημικρανίες.

Οι συμμετέχοντες με ημικρανία είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και η σχέση ίσχυε και αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο.

Άνθρωποι με κατάθλιψη είχαν επίσης 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανία, αλλά η σχέση δεν ήταν τόσο ισχυρή. Επίσης η σχέση δεν ίσχυε όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το στρες και το παιδικό τραύμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το στρες στην παιδική ηλικία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στο στρες αργότερα και τέτοιου είδους έρευνα δεν μπορεί να αποκλείσει αυτές τις βιολογικές επιδράσεις.

Η έρευνα επίσης δεν μπορεί να στηρίξει αιτιατή σχέση για τη συσχέτιση των 2 νόσων.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι παρόλου που δεν υπάρχει εμφανής μηχανισμός, κάτι συμβαίνει.

Πηγές:
‘Headache’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφημερίες: Αλλαγές σε 4 +3 νοσοκομεία της Αττικής - Τι ανακοινώνεται σήμερα
Ασθενής με ανθρώπινο μεταπνευνοϊό (hMPV) στο νοσοκομείο "Αττικόν"
Οι ιώσεις γεμίζουν τα Επείγοντα των νοσοκομείων - 8 ώρες αναμονής για τους ασθενείς