Αιγύπτια καθηγήτρια ανακοίνωσε ότι η ανακάλυψη καρκίνου του προστάτη σε μούμια ηλικίας 2.200 ετών, υποδεικνύει ότι η νόσος προκαλείται από γενετικούς και όχι περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Η ερώτηση γενετικής έναντι περιβάλλοντος είναι σημαντική στην κατανόηση του καρκίνου.
Η καθηγήτρια Salima Ikram, του Aμερικανικού πανεπιστημίου στο Κάιρο, μέλος της ομάδας που μελέτησε τη μούμια στην Πορτογαλία για 2 χρόνια, δήλωσε ότι η μούμια ήταν ενός άντρα που πέθανε στα 40 του χρόνια.
Η Ikram σημειώνει στο περιοδικό ‘Journal of Paleopathology’ ότι τα συγκεκριμένα ακτινογραφικά ευρήματα σε μούμια, από όσο γνωρίζει, δεν έχουν καταγραφεί προηγουμένως και μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν την παλαιότερη απόδειξη της νόσου και την αιτία θανάτου.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για το δεύτερο σε παλαιότητα γνωστό περιστατικό καρκίνου του προστάτη.
Οι συνθήκες διαβίωσης κατά τους αρχαίους χρόνους ήταν πολύ διαφορετικές. Δεν υπήρχαν ρύποι ή τροποποιημένα τρόφιμα, γεγονός που οδηγεί στη σκέψη ότι η νόσος δεν σχετίζεται απαραίτητα μόνο με βιομηχανικούς παράγοντες.
Σημείωση από το Aμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο, αναφέρει ότι το παλαιότερο γνωστό περιστατικό είναι σκελετός 2.700 ετών, βασιλιά στη Ρωσία.
Πηγές:
‘Journal of Paleopathology’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακα: Πάνω από τα 3 δισ. κλείνει το φετινό budget μετά από 10 χρόνια... φαγούρας
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε