Οι φράουλες είναι νόστιμες και χρήσιμες για την υγεία αλλά αν συνδυαστούν και με αλκοόλ, ενδεχομένως να είναι ακόμα υγιεινότερες! Το περίεργο αυτό εύρημα ανακοινώθηκε από ερευνητές οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν νέους τρόπους να διατηρήσουν φρέσκιες τις φράουλες.

Η φράουλα περιέχει ουσίες χρήσιμες για την πρόληψη του καρκίνου, των καρδιαγγειακών ασθενειών και της αρθρίτιδας.

Οι Αμερικανοί και Ταυλανδοί ερευνητές, σύμφωνα με τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό ‘Journal of the Science of Food and Agriculture’ ανακάλυψαν ότι η μείξη φράουλας με αλκοόλ, στη μορφή ενός κοκτέιλ, ενίσχυε κατά 30% τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της φράουλας, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση στον οργανισμό και πολλές αρρώστιες.

Η αιθανόλη, που βρίσκεται στη βότκα, το ρούμι την τεκίλα και άλλα ποτά, φάνηκε ότι ενισχύει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και των μούρων.

Ωστόσο, η διατροφολόγος Frankie Phillips, της Βρετανικής Ένωσης Διαιτολόγων, δήλωσε ότι ενδεχόμενα οφέλη μπορεί να εξουδετερωθούν από τη ζημιά που προκαλεί στο συκώτι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας οινοπνευματωδών. Πρόσθεσε ότι είναι γνωστό πως ο τρόπος παρασκευής μπορεί να ενισχύσει τις θρεπτικές ουσίες και τις αντιοξειδωτικές ικανότητες των λαχανικών, όπως για παράδειγμα το μαγείρεμα της τομάτας, που ενισχύει τη λυκοπένη και τη β-καροτίνη.

Γι αυτό, υπογραμμίζουν, ισχύει ο κανόνας της κατανάλωσης λαχανικών με διαφορετικούς τρόπους παρασκευής, οι οποίοι μπορεί να περικλείουν φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα ή ξηρά φρούτα και λαχανικά και χυμούς.

Η διατροφολόγος εκτιμά ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι το κοκτέιλ φράουλας θα αποτελέσει πανάκεια.

Πηγές:
'Journal of the Science of Food and Agriculture’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μηνιγγίτιδα: Bαριά λοίμωξη με υψηλή νοσηρότητα
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος
“Tissue is the issue”: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας