Άνθρωποι με ψωρίαση μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την καρδιά, δήλωσε ειδικός.

Η υπερβολική φλεγμονή είναι σημαντικό στοιχείο της ψωρίασης. Η χρόνια φλεγμονή είναι επίσης χαρακτηριστικό της αντίστασης στην ινσουλίνη, της παχυσαρκίας, των μη φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης και της καρδιαγγειακής νόσου, δήλωσε ο Dr. Joel Gelfand, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Ο Gelfand σημείωσε ότι πρόσφατες έρευνες έχουν συνδέσει τις ανωτέρω παθήσεις με την ψωρίαση και είναι σημαντικό για ασθενείς με τη νόσο –ιδιαίτερα για όσους έχουν σοβαρή ψωρίαση-να παρακολουθούνται για σημάδια αυτών των παθήσεων.

Οι πρόσφατες μελέτες περιέλαβαν έρευνα σε περισσότερους από 4.000 ασθενείς που ανακάλυψε ότι όσο μεγαλύτερη έκταση καταλαμβάνει η ψωρίαση στο δέρμα τόσο πιθανότερο είναι ο ασθενής να εμφανίζει μεταβολικό σύνδρομο, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Άλλη έρευνα ανακάλυψε ότι ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση πεθαίνουν περίπου 5 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με όσους δεν πάσχουν από τη νόσο και περίπου το 50% του αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας οφείλεται στην καρδιαγγειακή νόσο, δήλωσε ο Gelfand. Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει τη σοβαρή ψωρίαση με αυξημένο κίνδυνο σημαντικών καρδιαγγειακών γεγονότων, όπως καρδιακή προσβολή.

Ο Gelfand εξήγησε επίσης ότι έρευνες ανακάλυψαν ότι ασθενείς με ψωρίαση έχουν αλλαγές στη χοληστερόλη που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο σκλήρυνσης των αρτηριών, που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή.

Η μελέτη ανακοινώνεται σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολόγων, στο Σαν Ντιέγκο. Τα ευρήματα ερευνών που παρουσιάζονται σε συνέδρια πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Αν και η μελέτη υποδεικνύει σχέση μεταξύ ψωρίασης και καρδιαγγειακού κινδύνου δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Ο Gelfand δήλωσε ότι περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία για να καθοριστεί καλύτερα πως η σοβαρότητα νόσου του δέρματος επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης αντίστασης στην ινσουλίνη, παχυσαρκία, μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και καρδιαγγειακή νόσο και αν επιτυχής αγωγή για την ψωρίαση αλλάζει τους κινδύνους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό