Νέα μεγάλη έρευνα, είναι η πρώτη που ανακαλύπτει άμεση σχέση μεταξύ υψηλού Δείκτη Μάζας Σώματος και του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπάθειας, σύμφωνα με Βρετανούς και Δανούς ερευνητές.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 75.000 ανθρώπων στην Κοπεγχάγη και ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν υψηλό ΔΜΣ εμφάνιζαν 26% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας. Περαιτέρω ανάλυση με χρήση γενετικών και άλλων στοιχείων έδειξε ότι η αύξηση του ΔΜΣ κατά 4 μονάδες αύξανε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας όχι λιγότερο από 52%.

Ο Borge Nordestgaard, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, δήλωσε ότι πραγματοποιώντας επιδημιολογικές έρευνες σε συνάρτηση με γενετικές αναλύσεις μπόρεσε να δείξει, σε ομάδα σχεδόν 76.000 ανθρώπων, ότι ο υψηλός ΔΜΣ είναι αρκετός για να βλάψει την καρδιά. Πρόσθεσε ότι έρευνες παρατήρησης έχουν ήδη υποδείξει σχέση μεταξύ καρδιοπάθειας και παχυσαρκίας αλλά δεν είναι αρκετές για να αποδείξουν άμεση σχέση. Οι παχύσαρκοι μπορεί να έχουν χαρακτηριστικά ή στοιχεία του τρόπου ζωής που επηρεάζουν την καρδιά και το βάρος. Η μπορεί να υπάρχει αντίθετη αιτιατή σχέση, δηλαδή η καρδιοπάθεια να προκαλεί παχυσαρκία.

Ο ερευνητής Dr. Nicholas Timpson, του πανεπιστημίου του Bristol, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι η αλλαγή σε έναν τρόπο ζωής που προάγει τον χαμηλότερο ΔΜΣ θα μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PLoS Medicine.’

Πηγές:
‘PLoS Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;