Οι ηθοποιοί που καπνίζουν στις κινηματογραφικές ταινίες επηρεάζουν τους εφήβους, οι οποίοι ακολουθούν το παράδειγμά τους, υποστηρίζει βρετανική ομάδα στην αντικαπνιστική της καμπάνια. Όπως έχει υπολογιστεί, οι Αμερικανοί έφηβοι, έχουν δει 13,9 δις.

σκηνές καπνίσματος από ηθοποιούς σε 534 ταινίες, το διάστημα 1998-2003.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα εκτιμούν ότι η επιρροή φαίνεται από έρευνες που έχουν γίνει σε παιδιά στις Η.Π.Α, στη Γερμανία και στο Μεξικό. Η ομάδα φοβάται ότι το πρόβλημα αρχίζει και επηρεάζει τα αναπτυσσόμενα έθνη όπως ήδη έχει κάνει στη Δύση και ζητά από τα κινηματογραφικά studio να περιορίσουν το κάπνισμα στην οθόνη.

Έρευνα στη Γερμανία αποκάλυψε ότι οι έφηβοι που είχαν δει πολλές σκηνές με κάπνισμα στην οθόνη, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να δοκιμάσουν το κάπνισμα σε σχέση με όσους έβλεπαν λιγότερες σκηνές.

Παρόμοια αποτελέσματα εμφανίζει έρευνα από το Μεξικό.

Ο Καθηγητής παιδιατρικής James Sargent, δήλωσε ότι ο κινηματογράφος προβάλλει δισεκατομμύρια εικόνες καπνίσματος σε εφήβους, όταν αυτοί είναι πιο ευάλωτοι σε αυτά τα μηνύματα. Υπολογίζεται ότι οι ταινίες ευθύνονται για το ένα τρίτο έως το 40% των εφήβων που καπνίζουν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του το κάπνισμα εμφανίζεται στο 74% των ταινιών.

Ο Matthew Myers, Αμερικανός εκπρόσωπος ομάδας που ασχολείται με καμπάνια ενάντια στο κάπνισμα των εφήβων, δήλωσε ότι το κάπνισμα στις κινηματογραφικές ταινίες είναι πολύ σοβαρό θέμα δημόσια υγείας και ότι υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις ότι συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο κάπνισμα των νέων.

Οι πολέμιοι του καπνίσματος επιθυμούν να προβάλλεται πριν από κάθε ταινία ένα φιλμάκι κατά του καπνίσματος.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις που υποστηρίζουν ότι αποτελεί λογοκρισία το να περιοριστούν οι σκηνές καπνίσματος και ότι αν το κάπνισμα γίνει θέμα ταμπού τότε θα γίνει ακόμα πιο ελκυστικό στους νέους.

Όπως υποστηρίζει εκπρόσωπος για τα δικαιώματα των καπνιστών, οι αποδείξεις ότι οι ταινίες επηρεάζουν τους εφήβους είναι μικρές και ο κινηματογράφος θα πρέπει να αντανακλά την πραγματικότητα, καθώς στο δυτικό κόσμο, το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι καπνιστές.

Το θέμα συζητείται και στο Χόλλυγουντ και ,όπως πιστεύει ο Καθηγητής Sargent, οι εταιρίες έχουν λάβει το μήνυμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]