Άνθρωποι με ομάδα αίματος A, B και AB αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια σε σχέση με όσους ανήκουν στην ομάδα O, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πιο ευάλωτοι είναι όσοι ανήκουν στην ομάδα AB, καθώς έχουν 23% περισσότερες πιθανότητες έναντι της ομάδας O.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει, αλλά τώρα εξετάζουν πώς οι διάφορες ομάδες αίματος ανταποκρίνονται σε βελτιωμένο τρόπο ζωής.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι σε ανθρώπους που ανήκουν στην ομάδα αίματος B ο κίνδυνος καρδιοπάθειας αυξάνεται κατά 11% και στην ομάδα A, κατά 5%.

Ο ερευνητής, καθηγητής Lu Qi, από το Harvard School of Public Health στη Βοστόνη, δήλωσε ότι ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν την ομάδα αίματος στην οποία ανήκουν, τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα ποιος αντιμετωπίζει κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.

Πρόσθεσε ότι είναι καλό να γνωρίζουν οι άνθρωποι την ομάδα αίματος στην οποία ανήκουν, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης. Αν γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, υιοθετώντας ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όπως καλή διατροφή, άσκηση και αποχή από το κάπνισμα.

Η British Heart Foundation τόνισε ότι είναι σημαντικό να φροντίζουμε όλοι τον εαυτό μας για να μειώσουμε τον κίνδυνο.

Η έρευνα δεν εξέτασε γιατί οι διάφορες ομάδες αίματος φαίνεται να έχουν διαφορετικό κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ο καθηγητής Qi, δήλωσε ότι η ομάδα αίματος είναι πολύπλοκη, επομένως μπορεί να υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί.

Ωστόσο η ομάδα AB έχει συνδεθεί με φλεγμονές, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη βλάβη των αρτηριών.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η ομάδα αίματος A συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα της ‘κακής’ χοληστερόλης (LDL), ενώ όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος O μπορεί ενδεχομένως να ωφελούνται από αυξημένα επίπεδα χημικής ουσίας που βοηθά τη ροή του αίματος και τις θρομβώσεις.

Τα ευρήματα βασίζονται σε 2 μεγάλες αμερικανικές αναλυτικές έρευνες σε 62.073 γυναίκες και 27.428 ενήλικες. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 30 έως 75 ετών και παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια.

Καθώς οι συμμετέχοντες ανήκαν στην Καυκάσια φυλή, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν τα ευρήματα αφορούν όλους τους ανθρώπους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology’.

Πηγές:
‘Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Συμφωνία με γιατρούς τριών πόλεων - Τι ανακοίνωσε στη Βουλή
Κρίσιμη η Πέμπτη για τις κινητοποιήσεις των γιατρών - Ενημέρωση από τον ΠΙΣ
Κακές τροφές για το μέγεθος της κοιλιάς των αντρών