Του Δημήτρη Καραγιώργου
Σε παγκόσμια επιδημία εξελίσσεται ο καρκίνος του μαστού. Η νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο για γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, ενώ στην Ελλάδα κινδυνεύει σχεδόν μία στις οκτώ.
Αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο, το 80% των ασθενών επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα μεγάλο ποσοστό από αυτούς ιώνται, εξαιτίας των αποτελεσματικών μεθόδων αντιμετώπισης.
Ακόμα όμως και για τις περιπτώσεις προχωρημένου σταδίου της νόσου, που μέχρι σήμερα οι ελπίδες για επιβίωση ήταν περιορισμένες, η θεραπεία που στοχεύει στην αντι-αγγειογένεση προσφέρει διπλάσια ποσοστά επιβίωσης χωρίς υποτροπή και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τα παραπάνω ανέφεραν σήμερα οι παθολόγοι – ογκολόγοι κ.κ. Πάρις Κοσμίδης και Γεράσιμος Αραβαντινός, παρουσιάζοντας μία νέα στοχευμένη θεραπεία, η οποία αναστέλλει την αγγειογένεση καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα με τη διακοπή της τροφοδοσίας τους με οξυγόνο και αίμα.
Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται με ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, την μπεβασιζουμάμπη, η έγκριση κυκλοφορίας της οποίας δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο.
Μετά την έγκριση της, ο συνδυασμός του μονοκλωνικού αντισώματος με κλασική χημειοθεραπεία αποτελεί την καλύτερη θεραπεία πρώτης γραμμής για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται στους γαλακτοπαραγωγούς αδένες του μαστού ή στους γαλακτοφόρους πόρους που μεταφέρουν το γάλα προς τις θηλές. Σε πρώιμο στάδιο, περιορίζεται στο λιπώδη ιστό του μαστού.
Στη συνέχεια, ενδέχεται να εξαπλωθεί στους υποκείμενους ιστούς του θωρακικού τοιχώματος (στην οποία περίπτωση, χαρακτηρίζεται ως τοπικά προχωρημένος) και κατόπιν σε άλλα σημεία του σώματος (οπότε και αναφέρεται ως μεταστατικός καρκίνος του μαστού).
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι