Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ
Το κάπνισμα στο άνδρα δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στις ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους των σπερματοζωαρίων, αλλά προκαλεί και κατακερματισμό του DNA τους! Το αποτέλεσμα είναι ότι έτσι έχουν πλέον ελαττωμένη ικανότητα να πυροδοτήσουν την απαραίτητη εμβρυϊκή ανάπτυξη που θα δημιουργήσει έμβρυα ικανά να εμφυτευτούν στη μήτρα.
Όμως η έκθεση στον καπνό, όπως έδειξαν μελέτες σε αρσενικούς αρουραίους, προκαλεί και προβλήματα στη στύση, τα οποία βελτιώνονται με τη διακοπή της έκθεσης. Φαίνεται λοιπόν ότι στο μέλλον η εμφάνιση φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος θα προστατεύει συγχρόνως και την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία του άνδρα.
Τα παραπάνω επισήμανε σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαος Σοφικίτης, με αφορμή τη διεξαγωγή επιστημονικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται στις 19 Μαΐου στα Ιωάννινα, παρουσιάζοντας μελέτες της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Τοτόρι της Ιαπωνίας.
Οι μελέτες έδειξαν ότι μεγάλες ποσότητες μεταβολιτών της νικοτίνης (όπως κοτινίνη) στο αίμα, προκαλούν βλάβη στη βιοσύνθεση τεστοστερόνης, στη σπερματογένεση, στην ωρίμανση των σπερματοζωαρίων και ελάττωση της γονιμοποιητικής ικανότητας των σπερματοζωαρίων.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και σε έρευνα που παρουσιάστηκε στο 32ο Αμερικάνικο Ανδρολογικό Συνέδριο και έδειξε την ευεργετική δράση της σιλδεναφίλης στην πρόληψη της βλάβης του πέους σε ασθενείς με επαναλαμβανόμενους πριαπισμούς.
Η σιλδεναφίλη προκαλεί την απελευθέρωση αντιοξειδωτικών ουσιών στα σηραγγώδη σώματα του πέους και προστατεύει τον ιστό του πέους από οξειδωτικό στρες.
Επίσης η χορήγηση σιλδεναφίλης σε άνδρες με νόσο του Peyronie, επιβραδύνει την ανάπτυξη μόνιμων βλαβών στο πέος, προκαλώντας την απελευθέρωση αντιοξειδωτικών ουσιών. Η νόσος χαρακτηρίζεται από διαταραχές στην αρχιτεκτονική του πέους, που συσχετίζονται με αλλαγές στη σύνθεση και αποδόμηση του κολλαγόνου στο πέος και την παρουσία αυξημένου οξειδωτικού στρές.
Μπορεί το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο στο διάστημα; Όπως ανέφερε ο κ. Σοφικίτης, η Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με Ιαπωνικά ερευνητικά κέντρα, έχει αρχικές ενδείξεις ότι η γονιμοποίηση μπορεί να γίνει και σε συνθήκες απουσίας βαρύτητας, πρόσθεσε όμως ότι τα δημιουργούμενα έμβρυα δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς...
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μετφορμίνη θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου στον πνεύμονα [μελέτη]
Α. Γεωργιάδης: Όλες μας οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να δουλέψει καλύτερα το δημόσιο σύστημα υγείας
Ποια είναι τα οφέλη της λεβάντας στην υγεία