Η αεροβική άσκηση φαίνεται πως βοηθά τις γυναίκες που αναρρώνουν από αγωγή για καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με Βρετανική έρευνα. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η άσκηση βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών που επιβιώνουν από καρκίνο του μαστού αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο το αν η θετική επίδραση οφειλόταν στην άσκηση ή στη φροντίδα που λάμβαναν όσες συμμετείχαν σε προγράμματα άσκησης.

Η Dr. Amanda Daley, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και οι συνεργάτες της, σχεδίασαν μια έρευνα που περιλάμβανε μια ομάδα που ασκήθηκε, μια που δεν θα ακολουθούσε πρόγραμμα γυμναστικής και μια που θα ελάμβανε τη συνήθη φροντίδα.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 108 γυναίκες που ακολούθησαν αγωγή για καρκίνο του μαστού ένα έως τρία χρόνια πριν και που δεν ακολουθούσαν κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής.

Όπως αναφέρεται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Oncology’, το πρόγραμμα γυμναστικής περιλάμβανε ασκήσεις 50 λεπτών, τρεις φορές την εβδομάδα, για διάστημα 2 μηνών.

Οι ασκήσεις ήταν μέτριες σε ένταση, ενώ ο στόχος ήταν να αυξηθούν οι καρδιακοί παλμοί κατά 65% έως 85% το περισσότερο για την ηλικία κάθε γυναίκας. Ο εκπαιδευτής επίσης χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές για να πείσει τις γυναίκες να συνεχίσουν το πρόγραμμα εκγύμνασης.

Η άλλη ομάδα δεν ασκήθηκε αλλά έκανε μόνο ελαφρό στρέτσιγκ.

Χρησιμοποιώντας την εξέταση FACT-G, που μετρά την ποιότητα ζωής, φάνηκε ότι η επίδοση των γυναικών που ακολούθησαν πρόγραμμα άσκησης ήταν αυξημένη κατά 9,8 μονάδες κατά μέσον όρο. Όπως σημειώνει η ερευνήτρια, το μέγεθος της διαφοράς είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουν αναφέρει άλλες παρεμβάσεις για ενίσχυση της υγείας και της ποιότητας ζωής(όπως ψυχολογική υποστήριξη σε καρκινοπαθείς).

Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν και οι επιδόσεις σχετικά με τη λειτουργική, κοινωνική και οικογενειακή κατάσταση καθώς και για τις ανησυχίες σχετικά με τον καρκίνο. Όπως δήλωσε η ερευνήτρια, τα αποτελέσματα δεν μπορεί να αποδοθούν στην επίδραση της προσοχής που δέχτηκαν οι γυναίκες, γιατί η ομάδα που δεν γυμνάστηκε δεν παρουσίασε σημαντική βελτίωση σε σχέση με τη συνήθη φροντίδα.

Η ερευνήτρια θεωρεί πως η άσκηση ενδεχομένως να επιταχύνει τη διαδικασία ανάρρωσης αλλά προσθέτει ότι η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε μόνο βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Oncology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι