Μπορεί να προβλέψει το είδωλό σας στον καθρέφτη τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής;

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Heart Association συνδέει ορατά σημάδια γήρανσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρδιακής προσβολής.

Η ερευνήτρια, Dr. Anne Tybjaerg-Hansen, του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δήλωσε ότι ο έλεγχος των εμφανών σημαδιών γήρανσης θα πρέπει να γίνει μέρος ρουτίνας της φυσικής εξέτασης από κάθε γιατρό.

Για την έρευνα, που θεωρείται προκαταρκτική καθώς δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, Δανοί ερευνητές επισκόπησαν σχεδόν 11.000 ανθρώπους ηλικίας 40 ετών και άνω που είχαν εγγραφεί στην έρευνα Copenhagen Heart Study.

Μετά από περίοδο 35 ετών, οι ερευνητές εντόπισαν 3.401 συμμετέχοντες που ανέπτυξαν καρδιοπάθεια και 1.708 που υπέστησαν καρδιακή προσβολή.

Πιο στενή ματιά στην εμφάνισή τους ανακάλυψε ότι όσοι είχαν 3 έως 4 σημάδια γήρανσης είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή και 39% περισσότερες να εμφανίσουν καρδιακή νόσο. Τα σημάδια γήρανσης ήταν η φαλάκρα, η γραμμή μαλλιών που οπισθοχωρεί, πτυχές ή ρυτίδες στο λοβό των αυτιών ή ξανθέλασμα.

Τα σημάδια γήρανσης προέβλεψαν την καρδιακή προσβολή και την καρδιοπάθεια ανεξάρτητα από παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για προβλήματα καρδιάς.

Ο κίνδυνος ήταν επίσης αυξημένος σε ανθρώπους που είχαν μόνο ένα από τα παραπάνω σημάδια. Τα ξανθελάσματα (εναποθέσεις λίπους γύρω από τα μάτια) ήταν ο ισχυρότερος ατομικός προγνωστικός παράγοντας για καρδιακή προσβολή και καρδιοπάθεια, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Άνθρωποι με διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη, καθώς και υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα τους είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν ξανθελάσματα, σύμφωνα με το National Institutes of Health.

Ο υψηλότερος κίνδυνος για προβλήματα καρδιάς αφορούσε την ηλικία των 70 και όσους είχαν πολλά σημάδια γήρανσης.

Ο Dr. David Friedman, του North Shore-LIJ's Plainview Hospital in Plainview, της Νέας Υόρκης, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι αυτά τα ελαφρά ευρήματα στο δέρμα αποτελούν χρήσιμο μέρος κάθε παθολογικής εξέτασης ρουτίνας και πρόσθεσε ωστόσο ότι κάποιος δεν θα πρέπει να βγάλει συμπεράσματα αν δει ορισμένες τάσεις φαλάκρας ή τα παραπάνω ευρήματα στο δέρμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Συμφωνία με γιατρούς τριών πόλεων - Τι ανακοίνωσε στη Βουλή
Κακές τροφές για το μέγεθος της κοιλιάς των αντρών
Κρίσιμη η Πέμπτη για τις κινητοποιήσεις των γιατρών - Ενημέρωση από τον ΠΙΣ