Γυναίκες με έναρξη έμμηνης ρύσης σε νεαρή ηλικία μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η εμμηναρχή σε νεαρότερη ηλικία συνδέεται με υψηλότερο ΔΜΣ, μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και παχυσαρκία στην ενήλικο ζωή- όλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 1.600 γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω μεταξύ του 2002 και 2005. Οι γυναίκες αξιολογήθηκαν για κοιλιακό λίπος καθώς και για υποδόριο.

Οι ερευνητές εστίασαν στη σχέση μεταξύ των παραπάνω ειδών λίπους και παραγόντων αναπαραγωγής έχοντας λάβει υπόψη την ηλικία, το κάπνισμα, το αλκοόλ, την άσκηση, τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και την εμμηνόπαυση.

Η εμμηναρχή συνδέθηκε με επίπεδα λίπους γενικά στη γυναίκα, αλλά όχι με επίπεδα σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.

Ο ερευνητής Dr. Subbulaxmi Trikudanathan, από το Harvard Medical School, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι επιλεγμένοι παράγοντες κινδύνου στο αναπαραγωγικό σύστημα, συγκεκριμένα η εμμηναρχή, σχετίζονται με γενικά επίπεδα λίπους αλλά όχι με συγκεκριμένες κατηγορίες κατανομής σωματικού λίπους.

Πρόσθεσε ότι τελικά η σημαντική ερώτηση είναι αν οι παράγοντες κινδύνου του αναπαραγωγικού συστήματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής σε γυναίκες υψηλού κινδύνου για την πρόληψη των μεταβολικών συνεπειών της παχυσαρκίας και της καρδιαγγειακής νόσου.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της πρώιμης αρχής της έμμηνης ρύσης και παραγόντων που συνδέονται με καρδιαγγειακές νόσους δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί τον Ιανουάριο στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.’

Πηγές:
‘Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Συμφωνία με γιατρούς τριών πόλεων - Τι ανακοίνωσε στη Βουλή
Κακές τροφές για το μέγεθος της κοιλιάς των αντρών
Κρίσιμη η Πέμπτη για τις κινητοποιήσεις των γιατρών - Ενημέρωση από τον ΠΙΣ