Η απάρνηση του κρέατος και του ψαριού και η επιλογή χορτοφαγικής διατροφής μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην καρδιά, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 44.500 ανθρώπους στη Βρετανία και τη Σκοτία, έδειξε ότι οι χορτοφάγοι είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες θνησιμότητας ή να χρειαστούν νοσηλεία λόγω καρδιοπάθειας.

Διαφορές στα επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και σωματικού βάρους εκτιμάται ότι βρίσκονται πίσω από την ώθηση στην υγεία.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘American Journal of Clinical Nutrition’.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσαν στοιχεία 15.000 χορτοφάγων και 29.400 ανθρώπων που κατανάλωναν κρέας και ψάρι.

Στη διάρκεια 11 ετών, 169 άνθρωποι πέθαναν από καρδιοπάθεια και 1.066 χρειάστηκαν αγωγή-και ήταν περισσότερο πιθανό να καταναλώνουν κρέας και ψάρι παρά να είναι χορτοφάγοι.

Η Dr Francesca Crowe, δήλωσε ότι το κύριο μήνυμα είναι ότι η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα της υγείας της καρδιάς. Δεν υποστηρίζει ότι όλοι πρέπει να ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Οι διατροφές είναι αρκετά διαφορετικές. Οι χορτοφάγοι πιθανόν έχουν χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, επομένως είναι λογικό να υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής νόσου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερα επίπεδα ‘κακής’ χοληστερόλης και ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν υγιές βάρος.

Η Tracy Parker, του British Heart Foundation, δήλωσε. Η έρευνα μάς θυμίζει ότι θα πρέπει να προσπαθούμε να ακολουθούμε ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή-είτε περιλαμβάνει κρέας είτε όχι.

Ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε ότι η επιλογή της χορτοφαγίας στο μενού δεν αποτελεί σύντομο δρόμο για υγιή καρδιά. Εξάλλου υπάρχουν ακόμα αρκετές τροφές κατάλληλες για χορτοφάγους που είναι υψηλές σε κορεσμένα λίπη και αλάτι.

Αν σκέφτεστε να αλλάξετε σε χορτοφαγική διατροφή σιγουρευτείτε ότι σχεδιάζετε τα γεύματα προσεκτικά έτσι ώστε να αντικαθιστάτε τυχόν χαμένες βιταμίνες και μέταλλα, όπως σίδηρο, που φυσιολογικά θα λαμβάναμε από το κρέας, κατέληξε η ειδικός.

Πηγές:
‘American Journal of Clinical Nutrition’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Συμφωνία με γιατρούς τριών πόλεων - Τι ανακοίνωσε στη Βουλή
Κρίσιμη η Πέμπτη για τις κινητοποιήσεις των γιατρών - Ενημέρωση από τον ΠΙΣ
Κακές τροφές για το μέγεθος της κοιλιάς των αντρών