Ερευνητές ανακάλυψαν νέες ενδείξεις που συνδέουν την καρδιακή νόσο και τη φτωχή κυκλοφορία με νοητική εξασθένηση σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, κυρίως γυναίκες.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘JAMA Neurology’, εξέτασε αρχικά σημάδια νοητικής εξασθένησης που θα μπορούσαν να προβλέψουν την άνοια αργότερα.

Ερευνητές με επικεφαλής την Rosebud Roberts, από τη Mayo Clinic, εξέτασαν την καρδιαγγειακή και ψυχική υγεία 1.450 ανθρώπων, ηλικίας 70 έως 89 ετών.

Ανακάλυψαν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των ασθενών εμφάνισε ελαφριά νοητική εξασθένηση σε διάστημα 4 ετών κατά μέσον όρο.

Στη νέα έρευνα, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ιστορικό καρδιακής νόσου συνδεόταν στενά με είδος νοητικής εξασθένησης που αφορά φτωχότερες ικανότητες λήψης αποφάσεων και δυσκολίες στο σχεδιασμό και την οργάνωση αλλά όχι έκπτωση μνήμης.

Η συγκεκριμένη μορφή ελαφριάς νοητικής εξασθένησης μπορεί να οδηγήσει σε άνοια, αλλά συνήθως σε μορφές άνοιας άλλες από το Alzheimer.

Η σχέση μεταξύ καρδιοπάθειας και νοητικής εξασθένησης φάνηκε σε άντρες και γυναίκες αλλά ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πρόληψη και ο έλεγχος της καρδιοπάθειας και άλλων αγγειακών παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο των ασθενών.

Ένας ειδικός δήλωσε ότι η έρευνα μπορεί ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η Dr. Suzanne Steinbaum, του Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι για αυτές τις γυναίκες με στεφανιαία νόσο υπάρχει δυνατότητα εμφάνισης διάχυτης αγγειακής νόσου, πιθανόν προπομπού της αγγειακής άνοιας. Πρόσθεσε ότι σε ένδειξη καρδιοπάθειας χρειάζεται να γίνει έγκαιρη διάγνωση, παρέμβαση και επιθετική θεραπεία για την ανάπτυξη άνοιας, επίσης.

Πηγές:
‘JAMA Neurology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Συμφωνία με γιατρούς τριών πόλεων - Τι ανακοίνωσε στη Βουλή
Κρίσιμη η Πέμπτη για τις κινητοποιήσεις των γιατρών - Ενημέρωση από τον ΠΙΣ
Κακές τροφές για το μέγεθος της κοιλιάς των αντρών