Η μεσογειακή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει την πρόληψη της καρδιοπάθειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα από την Ισπανία.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν πιο υγιή καρδιά αλλά δεν απέκλεισαν ότι ευθύνονταν άλλοι παράγοντες υγείας ή τρόπου ζωής.

Οι ερευνητές στη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'New England Journal of Medicine', ενέταξαν εθελοντές που βρίσκονταν σε κίνδυνο καρδιοπάθειας σε ομάδα μεσογειακής διατροφής ή σε συνήθη διατροφή χαμηλών λιπαρών για 5 χρόνια, που τους επέτρεψε να δουν συγκεκριμένα την επίδραση της διατροφής.

Ο Miguel Angel Martinez-Gonzalez, του Universidad de Navarra στην Παμπλόνα, δήλωσε ότι πρόκειται για καλά νέα, καθώς γνωρίζουμε πώς να εμποδίσουμε την κύρια αιτία θανάτων-καρδιαγγειακές νόσους-με καλή διατροφή.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν σε 3 ομάδες 7.500 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Δύο ομάδες διδάχτηκαν να ακολουθούν τη μεσογεική διατροφή, η μια με συμπλήρωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και η άλλη με ξηρούς καρπούς. Η τρίτη ομάδα ελέγχου έδωσε έμφαση σε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, σιτηρά, φρούτα και λαχανικά.

Τα επόμενα 5 χρόνια, 288 συμμετέχοντες υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο.

Άνθρωποι στις 2 ομάδες μεσογειακής διατροφής είχαν 20 έως 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με ανθρώπους στη χαμηλών λιπαρών διατροφή, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η νέα έρευνα είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη δοκιμή διατροφής που δείχνει οφέλη σε ανθρώπους που αρχικά δεν έπασχαν από καρδιοπάθεια, δήλωσε ο Dariush Mozaffarian, του Harvard School of Public Health.

Ο Martinez-Gonzalez, δήλωσε ότι είναι το μείγμα των συστατικών της μεσογειακής διατροφής και όχι ένα συγκεκριμένο συστατικό που προάγει την υγεία της καρδιάς. Η ποιότητα των λιπαρών στη μεσογειακή διατροφή είναι πολύ καλή, δήλωσε.

Η καλή πηγή θερμίδων αντικαθιστά άλλες κακές πηγές. Επιπλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφίμων στη μεσογειακή διατροφή, πρόσθεσε, που περιλαμβάνει όσπρια και φρούτα ως επιδόρπιο. Πρότεινε οι άνθρωποι που θέλουν να βελτιώσουν τη διατροφή τους να ξεκινήσουν με μικρές αλλαγές, όπως να απαρνηθούν το κρέας μια ή δυο φορές την εβδομάδα, να μαγειρεύουν με ελαιόλαδο και να πίνουν κόκκινο κρασί με το γεύμα παρά δυνατό αλκοόλ.

Η αντικατάσταση ενός σνακ που περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά ή υδατάνθρακες με μια χούφτα ξηρούς καρπούς είναι επίσης βοηθητική αλλαγή, δήλωσαν ειδικοί.

Ο Mozaffarian, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι πιστεύει πως πρόκειται για συνδυασμό αυτού που τρώγεται και αυτού που δεν τρώγεται. Αποθαρρύνει την κατανάλωση του εξευγενισμένου ψωμιού και των γλυκών, των αναψυκτικών και του κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος.

Ο συνδυασμός των περισσότερων καλών έναντι των λιγότερο κακών είναι σημαντικός, δήλωσε.

Πηγές:
'New England Journal of Medicine'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Συμφωνία με γιατρούς τριών πόλεων - Τι ανακοίνωσε στη Βουλή
Κρίσιμη η Πέμπτη για τις κινητοποιήσεις των γιατρών - Ενημέρωση από τον ΠΙΣ
Κακές τροφές για το μέγεθος της κοιλιάς των αντρών