Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Οι νέοι της Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια της Ε.Ε. ‘Για μία ζωή χωρίς Τσιγάρo’! Χθες σε εκδήλωση της Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, παρουσιάστηκε το Ευρωπαϊκό Νεανικό Μανιφέστο, που δημιουργήθηκε με τη συμβολή 10.000 νέων από όλη την Ευρώπη και στο οποίο προτείνεται μεταξύ άλλων:

  • Τα υποκατάστατα νικοτίνης και άλλες μέθοδοι που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος να διατίθενται σε τιμές χαμηλότερες από τα τσιγάρα
  • Τουλάχιστον το 75% της επιφάνειας του πακέτου με τσιγάρα να αφιερωθεί στις προειδοποιήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων και φωτογραφιών που αποτυπώνουν τις συνέπειες του καπνίσματος στην Υγεία
  • Τα πακέτα τσιγάρων να έχουν κοινή εμφάνιση, αυστηρά σε άσπρο και μαύρο, προκειμένου να αποφεύγεται η χρήση έγχρωμων σχεδίων ως έμμεση διαφήμιση
  • Να υπάρχει εντός των πακέτων ενημερωτικό φυλλάδιο για τις συνέπειες του καπνίσματος και τους διαθέσιμους τρόπους διακοπής του.


Επίσης, προτείνεται η απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνίσματος σε άτομα κάτω των 18 ετών αλλά και της πώλησης πακέτων με 10 ή και λιγότερα τσιγάρα, μέτρα που περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας το οποίο αναμένεται σε λίγες ημέρες να κατατεθεί στη Βουλή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί την πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια για την εφαρμογή εθνικής αντικαπνιστικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι έχει φτάσει η ώρα για ‘να εγκαινιάσουμε μία εποχή αντικαπνιστικού πολιτισμού στη χώρα μας’.

Διευκρίνισε ότι τα μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου είναι μόνο η αρχή, καθώς βούληση του υπουργείου είναι να προχωρήσει σταδιακά στην απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και στην προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα σχετικά με τη διαφήμιση των προϊόντων καπνού.

Ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι ετησίως, εξαιτίας του καπνίσματος χάνουν τη ζωή τους 650.000 Ευρωπαίοι, αριθμός που αντιστοιχεί με τον πληθυσμό τριών πόλεων μεγέθους της Πάτρας.

Παράλληλα, το κόστος από τις ασθένειες και τους θανάτους που σχετίζονται με το τσιγάρο στην Ε.Ε., ανέρχεται στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για 80.000 θανάτους Ευρωπαίων το χρόνο.

Έρευνα έδειξε ότι το 15% των Ελλήνων, δηλώνουν ότι δεν εκτίθενται στον καπνό κατά την εργασία τους και το 26% των ελληνικών οικογενειών ότι δεν έχουν μέλος καπνιστή.

Τέλος, ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, τόνισε ότι θα πρέπει η χώρα μας να σταματήσει να είναι στην πρώτη θέση στην Ευρώπη αναφορικά με τον αριθμό των καπνιστών κατοίκων (περίπου 45%).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]