Η φήμη του αντιγριπικού φαρμάκου Tamiflu δέχτηκε νέο πλήγμα χθες, καθώς η Ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche και η ιαπωνική εταιρία που το διακινεί στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι θα διεξαγάγουν νέες κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν το φάρμακο σχετίζεται με παραισθήσεις και αυτοκτονίες που έχουν σημειωθεί στην Ιαπωνία, σε εφήβους.

Η νέα έρευνα για το Tamiflu, το οποίο αποθηκεύουν οι χώρες ως καλύτερο αντίδοτο σε περίπτωση επιδημίας γρίπης των πτηνών, ζητήθηκε από επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας, για να εξεταστεί αν έχει κάποια σχέση το σκεύασμα με τον τραυματισμό ή την αυτοκτονία δεκάδων εφήβων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων ψυχικής διαταραχής.

Τον Φεβρουάριο αυτοκτόνησαν ένα αγόρι και ένα κορίτσι 14 ετών.

Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι ευθύνεται το Tamiflu για τα συμπτώματα ψυχικών διαταραχών αλλά ζήτησε από τους Ιάπωνες γιατρούς να μην το συνταγογραφούν σε εφήβους, εκτός από αυτούς που υποφέρουν από πολύ βαριά συμπτώματα γρίπης.

Το υπουργείο συμβούλευσε τη Roche και την Chugai Pharmaceutical, η οποία το διακινεί στην Ιαπωνία, να αρχίσουν κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παρενέργειες,όπως οι παραισθήσεις και το παραλήρημα.

Η Ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα των ερευνών αναμένονται μέχρι τέλους του έτους και θα χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη προστασία ενόψει της επόμενης περιόδου γρίπης.

Η ίδια εταιρία ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει ανθρώπινες κλινικές δοκιμές σε 12 έως 30 εθελοντές, ενώ η Roche ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες τοξικότητας σε ποντίκια για να διαπιστωθεί η επίδραση του φαρμάκου στον εγκέφαλο.

Η Roche ανακοίνωσε ότι έχει λάβει σοβαρά υπόψη την κατάσταση και αυξάνει την προσπάθειά της σχετικά με τη διερεύνηση του ενδεχομένου να υπάρχει κάποια σχέση του φαρμάκου με τις ψυχικές διαταραχές.

Το Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που παρουσίασαν περίεργη συμπεριφορά μετά τη χορήγηση Tamiflu αυξήθηκε από 128, τον Απρίλιο, στους 211. Περισσότεροι από 1300 άνθρωποι έχουν παρουσιάσει νευρολογικά ή ψυχιατρικά συμπτώματα από το 2.001.

Από αυτούς 71 πέθαναν. Εικοσιεφτά άνθρωποι, οι περισσότεροι έφηβοι, έπεσαν από κτίρια.

Σύμφωνα με την Roche, οι έρευνες έχουν επανειλημμένα αποτύχει να εντοπίσουν σχέση του φαρμάκου με διαταραχές στη συμπεριφορά. Το αντιγριπικό φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί από 45 εκατομμύρια ανθρώπους σε 80 χώρες, από τότε που κυκλοφόρησε, το 1999.

Στην Ιαπωνία εμφανίζεται το 70% της χρήσης του. Στην περίοδο γρίπης του 2004-05 το έλαβαν περίπου 6 εκατομμύρια Ιάπωνες.

Η Roche ανακοίνωσε ότι δοκιμές έδειξαν ότι παιδιά που λαμβάνουν το αντιγριπικό σκεύασμα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τέτοια συμπτώματα σε σχέση με όσα δεν λαμβάνουν αγωγή.

Έρευνα του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων στις Η.Π.Α δεν εντόπισε κάποια σχέση. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πως η διαταραχή στη συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται σε σοβαρά συμπτώματα της γρίπης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ