Αν και τα επίπεδα στρες μελετώνται συχνά από τους ερευνητές και είναι γνωστό πως επηρεάζουν αρνητικά την υγεία είναι η σκέψη αυτή που μετρά, για το πόσο στρες βλάπτει την υγεία, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ερευνητές στη Βρετανία παρακολούθησαν 7.268 δημόσιους υπαλλήλους ηλικίας 50 ετών και κατέγραφαν νέα περιστατικά καρδιοπάθειας για 18 χρόνια.

Ο Eric Brunner, του University College London, δήλωσε ότι ερεύνησε την αίσθηση του στρες στην υγεία, όπως την αντιλαμβάνονταν οι συμμετέχοντες.

Δήλωσε πως φαίνεται ότι είναι μεγάλος κίνδυνος να αισθάνεται κάποιος ότι η υγεία του βάλλεται από το στρες και είτε δεν κάνει κάποιος τίποτα είτε το εξουδετερώνει.

Ο Brunner και οι συνεργάτες του στη Βρετανία, Γαλλία και Φινλανδία εστίασαν στο πώς αντιλαμβάνονται οι συμμετέχοντες το στρες όσον αφορά την υγεία τους.

Η κύρια ερώτηση ήταν. ‘Σε ποια έκταση αισθάνεσαι ότι το στρες ή η πίεση που έχεις στη ζωή σου έχει επηρεάσει την υγεία σου;’

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘European Heart Journal’, οι ερευνητές ανακάλυψαν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας σε ανθρώπους που πίστευαν ότι το στρες επηρέαζε την υγεία τους πολύ ή υπερβολικά.

Ο Brunner δήλωσε ότι υπήρχε διπλασιασμός του κινδύνου είτε για μη μοιραία καρδιακή προσβολή είτε για θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο, στο 10% των ανθρώπων της συγκεκριμένης ομάδας.

Μόνο η σκέψη ότι το στρες βλάπτει φάνηκε να καθιστά πιο πιθανή την καρδιακή προσβολή.

Ο Brunner υποδεικνύει ότι άνθρωποι που αισθάνονται ότι η δουλειά τους, για παράδειγμα, τους προκαλεί προβλήματα, μπορεί να μη μπορούν να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, παίρνουν πολλή δουλειά για το σπίτι, στρεσάρονται πολύ, ενδεχομένως θα πρέπει να σκεφτούν να αλλάξουν την κατάσταση.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν μελέτησαν τους εργάτες ή τους ανέργους και τα ευρήματα μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικά για το γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, δήλωσαν ότι η σχέση μεταξύ της σκέψης για την επίδραση του στρες στην υγεία και της τελικής σωματικής επίπτωσης θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψην άσχετα από την πηγή του στρες-εργασία, σχέση ή άλλο.

Στην έρευνα, ελήφθησαν υπόψη ψυχολογικοί παράγοντες, όπως αρνητική διάθεση, καθώς και βιολογικοί παράγοντες, όπως και συμπεριφορές (κάπνισμα, διατροφή και αλκοόλ).

Ο Brunner δήλωσε ότι η εντύπωση που έχει κάποιος για τον τρόπο που το στρες επηρεάζει την υγεία του πρέπει να ληφθεί υπόψη από αυτόν και από γιατρούς, νοσοκόμες και ανθρώπους που τον φροντίζουν.

Πηγές:
‘European Heart Journal’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Συμφωνία με γιατρούς τριών πόλεων - Τι ανακοίνωσε στη Βουλή
Κρίσιμη η Πέμπτη για τις κινητοποιήσεις των γιατρών - Ενημέρωση από τον ΠΙΣ
Κακές τροφές για το μέγεθος της κοιλιάς των αντρών