Οι καπνιστές φαίνεται πως θα πρέπει να ανησυχούν για ακόμα μια παρενέργεια του καπνίσματος καθώς νέα έρευνα υποδεικνύει ότι και η υγεία των ματιών βρίσκεται σε κίνδυνο από το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, Αυστραλών επιστημόνων, οι καπνιστές έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ασθένεια που οδηγεί σε απώλεια της όρασης σε μεγάλη ηλικία, σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ.

Επιπλέον, η ασθένεια σε αυτή την κατηγορία εμφανίστηκε πέντε χρόνια νωρίτερα, στην έρευνα. Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία από 2.454 Αυστραλούς ηλικίας 49 ετών και άνω. Επιπλέον, οι πρώην καπνιστές παρουσίαζαν τριπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους μη καπνιστές να εμφανίσουν προχωρημένη μορφή της νόσου αυτής.

Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι μια προοδευτική ασθένεια των οφθαλμών που προσβάλλει το κεντρικό κομμάτι του αμφιβληστροειδούς και υπάρχουν δυο είδη. Η ασθένεια σταδιακά καταστρέφει την κεντρική όραση κάνοντας δύσκολη τη διάκριση συγκεκριμένων αντικειμένων.

Mπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα για διάβασμα, οδήγηση και αναγνώριση προσώπων ακόμα και χωρίς να προκαλέσει ολική τύφλωση.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της ασθένειας είναι η παχυσαρκία, η εθνικότητα, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι εκτός από το κάπνισμα, η ασθένεια θεωρείται ότι μοιράζεται άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις καρδιαγγειακές ασθένειες, όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Opthalmology’.

Πηγές:
‘Archives of Opthalmology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]