Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε άντρες, σύμφωνα με μεγάλη κινεζική έρευνα, η οποία καλεί σε λήψη προληπτικών μέτρων όσον αφορά τους πότες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Annals of Neurology’ και πραγματοποιήθηκε σε 64.338 άντρες, ηλικίας 40 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε έρευνα για την υπέρταση το 1991, όταν κανείς δεν είχε προσβληθεί από εγκεφαλικό.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν το 1999 και το 2000 και παρατηρήθηκε ότι 3.434 άντρες εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο και από αυτούς 1.848 πέθαναν.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού ήταν αυξημένος κατά 22% και ο κίνδυνος θανάτου κατά 30% σε όσους έπιναν περισσότερο-τουλάχιστον 35 ποτά την εβδομάδα- σε σχέση με όσους δεν έπιναν.

Η κατανάλωση αλκοόλ φάνηκε στενά συνδεδεμένη με τον αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και θάνατο, σημειώνουν Αμερικανοί και Κινέζοι ερευνητές.

Αν και τα ευρήματα έρχονται από Κινέζους συμμετέχοντες στην έρευνα, οι ερευνητές θεωρούν ότι ισχύουν και για άντρες άλλων εθνικοτήτων. Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και γεωγραφικούς παράγοντες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν μεγαλύτερος γι αυτούς που έπιναν περισσότερο.

Ο σχετικός κίνδυνος για τους συμμετέχοντες που έπιναν από ένα έως έξη ποτά την εβδομάδα ήταν 0,92% σε σχέση με όσους δεν έπιναν. Όσοι έπιναν 7 έως 20 ποτά αντιμετώπιζαν κίνδυνο 1,02% και όσοι έπιναν περισσότερα από 21 ποτά είχαν κίνδυνο 1,22%.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ στην ομάδα αυτών που καταναλώνουν 21 ποτά την εβδομάδα μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στην Κίνα το εγκεφαλικό αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου και ισοδυναμεί με ποσοστό 20% της θνησιμότητας στους άντρες.

Πηγές:
‘Annals of Neurology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή
Δημιουργία δικτύων εμπειρογνωμοσύνης για τον καρκίνο μέσω του προγράμματος JANE EU
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οπτικής & Οπτομετρίας