Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουν οι νέοι γονείς είναι να μετράνε τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών του νεογέννητου. Ωστόσο, οι γυναίκες που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη μπορεί να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστη έκπληξη καθώς το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες να γεννηθεί το νεογνό με δυσμορφίες στα δάχτυλά του.

Αρκεί μισό πακέτο την ημέρα για να αυξηθεί ο κίνδυνος κατά 30% να γεννηθεί το νεογνό με περισσότερα, λιγότερα ή παραμορφωμένα δάχτυλα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Plastic and Reconstructive Surgery’.

Το κάπνισμα επίσης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και γέννησης ελλιποβαρούς νεογνού. Όπως εξηγεί ο γυναικολόγος Dr.Manuel Alvarez, του Πανεπιστημίου του Νιού Τζέρσει, ένα από τα πράγματα που κάνει το τσιγάρο είναι να παρεμβαίνει στη διαδικασία της μεταφοράς οξυγόνου στα κύτταρα, σε πολύ σημαντικές στιγμές της ανάπτυξης.

Αν τα κύτταρα στερούνται οξυγόνο, τότε δεν πολλαπλασιάζονται όπως πρέπει και μπορούν να προκύψουν δυσμορφίες.

Για τις ανάγκες της έρευνας, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια εξέτασαν 7 εκατ. γεννήσεις από το 2001 έως το 2002 και παρατήρησαν ότι 5.200 νεογνά, των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη, εμφάνιζαν δυσμορφίες στα δάχτυλα.

Όπως φάνηκε στην έρευνα, όσο περισσότερο κάπνιζε μια γυναίκα τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες είχε να γεννήσει παιδί με δυσμορφίες στα δάχτυλα. Όσες κάπνιζαν περισσότερο από ένα πακέτο την ημέρα εμφάνιζαν κίνδυνο αυξημένο κατά 78%, ενώ ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 38% στις γυναίκες που κάπνιζαν από 11 έως 20 τσιγάρα καθημερινώς.

Όσες κάπνιζαν λιγότερα από 10 τσιγάρα είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 29%.

Ο Dr.Alfred Robichaux, του Ochsner Health System, της Νέας Ορλεάνης, δήλωσε πως τα ευρήματα αποτελούν επιπλέον λόγο για να σταματήσουν οι γυναίκες το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη. Όπως δηλώνει, εκτός από τα προαναφερθέντα προβλήματα, το κάπνισμα προκαλεί λαγώχειλο, λυκόστομα, αναπνευστικά προβλήματα στα νεογνά καθώς και χαμηλότερο IQ.

Ειδικοί δήλωσαν ότι η έγκυος θα πρέπει να συζητήσει με τον γιατρό της το πώς θα διακόψει το κάπνισμα. Ωστόσο, δηλώνουν ότι τα υποκατάστατα νικοτίνης δεν ενδείκνυνται για τις εγκύους. Προσθέτουν ότι θα πρέπει να διακόψει το κάπνισμα και ο σύντροφος της εγκύου, ή τουλάχιστον θα πρέπει να απομακρύνεται για να καπνίσει.

Πηγές:
‘Plastic and Reconstructive Surgery’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη