Τα προβλήματα ακοής συνδέονται με την κατάθλιψη, ιδιαίτερα σε γυναίκες και ηλικίες κάτω των 70 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Αμερικανούς.
Ενώ άλλες έρευνες ανακάλυψαν προηγουμένως την ίδια σχέση, πολλές από αυτές εστίασαν μόνο σε ηλικιωμένους ή σε συγκεκριμένες περιοχές και τα ευρήματα είχαν μεικτή εικόνα.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι καθώς εξασθενούσε η ακοή το ποσοστό των ενηλίκων με κατάθλιψη αυξανόταν- από περίπου 5% σε όσους δεν είχαν πρόβλημα ακοής σε άνω του 11% σε αυτούς που αντιμετώπιζαν πρόβλημα.
Ο ερευνητής Dr. Chuan-Ming Li, του U.S. National Institute on Deafness and Other Communication Disorders, ανακάλυψε σημαντική σχέση μεταξύ των προβλημάτων ακοής και της μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης. Η αιτιατή σχέση είναι άγνωστη.
Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού 'JAMA Otolaryngology--Head & Neck Surgery.'
Οι ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία 18.000 ενηλίκων, ηλικίας 18 ετών και άνω.
Καθώς η απώλεια ακοής παρουσίαζε επιδείνωση, γινόταν εντονότερη και η κατάθλιψη, με εξαίρεση όσους ήταν κουφοί. Οι συγκεκριμένοι μπορεί να έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν την απώλεια ακοής.
Η απώλεια ακοής συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης σε ενήλικες όλων των ηλικιών, αλλά ήταν περισσότερο έντονη στην ηλικία 18-69 ετών. Οι γυναίκες είχαν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης σε σχέση με τους άντρες.
Στους ανθρώπους ηλικίας 70 ετών και άνω δεν φάνηκε σχέση μεταξύ απώλειας ακοής (όπως την ανέφεραν οι συμμετέχοντες) και κατάθλιψης. Ωστόσο φάνηκε σχέση σε γυναίκες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, αν η εξέταση ακοής είχε εντοπίσει απώλεια ακοής.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες αρχίζουν να χάνουν την ακοή σε υψηλότερες συχνότητες μετά την ηλικία των 65 ετών και οι συγκεκριμένες συχνότητες είναι σημαντικές για την κατανόηση του λόγου σε θορυβώδες περιβάλλον.
Ειδικοί δήλωσαν ότι αν και είναι δύσκολο να ανακαλύψουμε αιτιατή σχέση, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάζουν την ακοή, όπως πρόβλημα όρασης, και η σχέση συνέχιζε να ισχύει.
Όσοι νομίζουν πως έχουν πρόβλημα ακοής θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Πηγές:
'JAMA Otolaryngology--Head & Neck Surgery.'
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV