Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του πνεύμονος. Ωστόσο, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι συνδέεται και με τον καρκίνο στο κεφάλι και τον λαιμό, κυρίως στις γυναίκες.

Οι παραπάνω τύποι καρκίνου περιλαμβάνουν τον καρκίνο στο λάρυγγα, τη μύτη, τη στοματική κοιλότητα και το φάρυγγα. Παγκοσμίως, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 500.000 περιστατικά τέτοιων μορφών καρκίνου.

Αυτοί οι καρκίνοι είναι τρεις φορές πιο συχνοί στους άντρες οι οποίοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας σε σχέση με τις γυναίκες.

Αναλυτές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στις Η.Π.Α ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 476.000 ατόμων για τον εντοπισμό των διαφορών μεταξύ αντρών και γυναικών όσον αφορά τα δυο είδη καρκίνου. Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι στους άντρες εμφανίζονται πιο συχνά.

Ωστόσο οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μόνο το 45% αυτών των καρκίνων μπορεί να αποδοθεί στο κάπνισμα, στους άντρες, ενώ το 75% των περιστατικών στις γυναίκες αποδίδεται στο κάπνισμα.

Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, για να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης τέτοιων μορφών καρκίνου οι προσπάθειες για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να εστιαστούν στον περιορισμό του καπνίσματος και στα δυο φύλα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Cancer’.

Πηγές:
‘Cancer’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]