Η κατανάλωση καφέ μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από ορισμένα είδη κίρρωσης του ήπατος, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 63.000 Κινέζους, ηλικίας 45-74 ετών στη Σιγκαπούρη. Με έναρξη το 1993 οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό τους και παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 15 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 114 άνθρωποι από τους συμμετέχοντες πέθαναν από κίρρωση του ήπατος.

Η κατανάλωση τουλάχιστον 2 φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέθηκε με 66% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κίρρωση του ήπατος λόγω μη ιογενούς ηπατίτιδας, σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Hepatology.’’

Στη νέα έρευνα η κατανάλωση καφέ δεν μείωνε τον κίνδυνο θνησιμότητας από κίρρωση που προκλήθηκε από τον ιό της ηπατίτιδας Β.
Η κατανάλωση τσαγιού, χυμού φρούτων ή αναψυκτικών δεν είχε επίδραση στον κίνδυνο θνησιμότητας από κίρρωση του ήπατος, ενώ η μεγάλη χρήση αλκοόλ αύξανε τον κίνδυνο, υποδεικνύουν τα ευρήματα.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και του χαμηλότερου κινδύνου θνησιμότητας από κίρρωση του ήπατος σε ορισμένους ασθενείς, δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Η έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει τη διαφορετική επίδραση του καφέ στον κίνδυνο θνησιμότητας από μη ιογενή και ιογενή, σχετιζόμενη με την ηπατίτιδα, κίρρωση του ήπατος, σύμφωνα με τον ερευνητή Dr. Woon-Puay Koh, από το National University of Singapore.

Ο Koh δήλωσε ότι το εύρημα επιλύει τα φαινομενικά αντικρουόμενα αποτελέσματα της επίδρασης του καφέ που φάνηκαν σε έρευνες με βάση τη δύση και την Ασία και αφορούν τη θνησιμότητα από κίρρωση του ήπατος.

Το εύρημα υποδεικνύει ότι ενώ το όφελος του καφέ μπορεί ενδεχομένως να είναι λιγότερο εμφανές στον ασιατικό πληθυσμό όπου η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα Β κυριαρχεί, αυτό αναμένεται να αλλάξει καθώς η εμφάνιση κίρρωσης του ήπατος σχετιζόμενης με μη ιογενή ηπατίτιδα προβλέπεται να αυξηθεί στις συγκεκριμένες περιοχές. Ο Koh απέδωσε την πιθανή αλλαγή σε αύξηση της ευμάρειας και του δυτικότροπου τρόπου ζωής σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.

 

Πηγές:
‘’Hepatology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ενδυναμώνει τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού
Ανεμοβολογιά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
90 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετείχαν στο Workshop ''Δικαιώματα Υγείας στην ΕΕ για την Τρίτη Ηλικία»''